21. travanj 2015.

Koji će menadžeri ostati bez posla?

lider.media
lider.media

Redoviti međunarodni pregled više od 9.000 organizacija u 40 zemalja je utvrdio da se tržište rada za profesionalce i menadžere diljem svijeta nastavlja oporavljati.

Globalno, razina zapošljavanja u tom segmentu je porasla u odnosu na prethodni pregled, time da 68 posto ispitanih kompanija zapošljava profesionalce ili menadžere, dok je u prošlom periodu to iznosilo 57 posto. Istovremeno, postotak kompanija koje otpuštaju takav kadar je također porastao na 24 posto.

Hrvatska, nažalost, i dalje ima razinu zapošljavanja među najnižima u široj regiji srednje i istočne Europe, sa 52 posto. Jedino u Mađarskoj zapošljava manje kompanija, 37 posto. Najviše razine bilježe Slovačka (74 posto) i Poljska (70 posto). Postotak kompanija koje trenutno otpuštaju zaposlenike na tim razinama u Hrvatskoj iznosi 18 posto, dok 21 posto kompanija navodi da će i u sljedećem tromjesečnom razdoblju otpuštati.

U Zapadnoj Europi, najviša razina zapošljavanja je u Belgiji (77 posto) i Velikoj Britaniji (70 posto), dok ostaje najniža u Španjolskoj i u Italiji gdje je samo 39 posto kompanija odgovorilo da trenutno zapošljava na profesionalnoj i rukovodećoj razini.

Trenutna situacija u Rusiji se također odražava na zapošljavanje, tako da trenutno čak 53 posto kompanija otpušta zaposlenike na tim razinama, ali istovremeno 65 posto i zapošljava nove menadžere.

‘Global snapshot‘ projekt je koji na redovitoj osnovi provodi Antal International, multinacionalna agencija za zapošljavanje specijalizirana za profesionalne i menadžerske pozicije.