Poslovna scena
StoryEditor

Koji je položaj vjerovnika kada je dužnik jamac platac za treću osobu?

14. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Direktor jedne splitske kompanije upitao je Ministarstvo financija koji je pravi položaj vjerovnika u slučaju kada je dužnik jamac platac za treću osobu. Donosimo odgovor ministarstva, u sklopu serije članaka sa pitanjima i odgovorima o predstečajnim nagodbama.

U predstečajevima, jamac platac odgovara vjerovniku kao i glavni dužnik za cijelu obvezu i vjerovnik može zahtijevati njezino ispunjene bilo od glavnog dužnika, bilo od jamca platca ili od obojice u isto vrijeme (solidarno jamstvo). Vjerovnik mora prijaviti tražbinu u predstečajnu nagodbu na temelju jamstva, kako bi u slučaju da se ne namiri od glavnog dužnika mogli ostvariti tražbinu od jamca.

Poduzetnika dodatno pita: - Što ukoliko vjerovnik obavijesti nagodbeno vijeće o svojem razlučnom pravu te se ne odrekne svojeg prava na odvojeno namirenje, a ipak ga se svrsta u tablicu vjerovnika, koji je njegov pravni položaj?-

U Ministarstvu kažu da razlučni vjerovnici imaju mogućnost izbora između dvije mogućnosti: prvo da prijave svoju osiguranu tražbinu u postupku predstečajne nagodbe, obavijeste nagodbeno vijeće o postojanju razlučnog prava i dostave izjavu o odricanju od prava na odvojeno namirenje, u tom slučaju sudjeluju u postupku predstečajne nagodbe kao obični vjerovnici. 

Drugo, ako su odlučili ne sudjelovati u postupku predstečajne nagodbe, moraju prijaviti svoju tražbinu u postupku predstečajne nagodbe ali ne predaju izjavu o odricanju od prava na odvojeno namirenje, u tom slučaju se odvojeno namiruju iz vrijednosti zaloga te imaju pravo pokrenuti sudski ili javnobilježnički ovršni postupak radi prodaje stvari ili unovčenja prava.

01. svibanj 2024 01:08