Poslovna scena
StoryEditor

Kompanije provode svoju reformu školstva

02. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Okoštali obrazovni sustav i uz pretrpani Zavod za zapošljavanje ne uspijeva producirati dovoljno kadrova sposobnih za prilagođavanje svakodnevnim novim tehnološkim i drugim poslovnim izazovima.

Zato poduzetnici sve češće sami školuju kadrove za potrebe svoje kompanije. To nije jeftino, piše Jasmina Trstenjak u novom broju tjednika Lider, ali dosjetljiviji su svoje interne škole ponudili i na tržištu, pa smanjuju trošak edukacije svojih zaposlenika.

Je li grčki poučak posljednja opomena protiv srljanja u Europu? Dok hrvatska upravljačka elita otvoreno navija za što brže uranjanje u euro, za koji je već debelo vezana, članice koje još nisu ušle u eurozonu, poput Poljske, Mađarske ili Češke, tu suzdržanost navode kao jednu od svojih najboljih odluka, u novom broju Lidera pišu Gordana Gelenčer i Vanja Figenwald.

Svako privatizirano brodogradilište priča je za sebe, ali zajednički su im orijentacija na nove proizvode i manje oslanjanje na kooperante, koji su nekada dobro živjeli na račun brodogradilišta gubitaša. Matilda Bačelić piše o brodogradnji i kaže - bijeg iz gradnje brodova i odkooperanata spašava škverove.

Anto Barbarić, diplomirani inženjer strojarstva iz Pleternice, vlasnik Micropleta, obrta za izradu alata, preradu plastike i obradu metala, od početka poduzetničke karijere duge gotovo tri desetljeća hoda ‘svojom stranom ulice’, ne dopuštajući da ga itko omete na putu prema cilju. U razgovoru povjerio se Kati Pranić da nema ni vilu ni jahtu, ali ima proizvodnju koja je tehnološki vrh. Jer Microplet, najveći hrvatski proizvođač alata u Pleternici, pokreće novo ulaganje vrijedno osam milijuna kuna kojim će povećati izvoz i otvoriti još petnaest radnih mjesta.

U novom broju Lidera donosimo vam razgovor s Tvrtkom Brajkovićem, v. d. direktorom Fonda za financiranje razgradnje NE Krško. Alanu Ederu je rekao kako je Fond zainteresiran za IPO HEP-a i HAC-a.

- Ako se pokaže da HEP i HAC nose odgovarajuće prinose i da odgovaraju našoj investicijskoj politici te ako bi Vlada predložila projekte, svakako bismo razmotrili ulagačke mogućnosti.

Vanja Figenwald vam ovaj put iz svijeta donosi priču o financijskom padu Portorika koja stavljena u kontekst grčke krize djeluje gotovo kao anegdota, no Portoriku baš nije zabavno. Zemlja u čudnom statusu, ni suverena država ni federalna država SAD-a, ima nagomilani dug od 72 milijarde dolara, a proračun od jedva deset milijardi dolara. Nema sumnje, s druge strane oceana događa se još jedan, malen, ali jednako bolan bankrot.

26. travanj 2024 03:20