Poslovna scena
StoryEditor

Komunalnim otpadom i elektranom zatvaramo proizvodni ciklus

11. Srpanj 2013.
Piše:
lider.media

Godinu dana nakon preuzimanja i pokretanja proizvodnje u bivšoj Željezari Split, današnjem Adria čeliku, C.I.O.S. se odlučio na prodaju Željezare strateškom partneru, njemačkom Techcomu.

Cilj i misija koji su postavili još prije preuzimanja ostvareni su i završeni, što nije prečest slučaj, i prodaja je oslobodila kapital za nove poslovne iskorake. To se zove dobar nos i dobra razvojna strategija. O detaljima transakcije, planovima i ulasku u nove branše razgovarali smo s Petrom Pripuzom, suvlasnikom i predsjednikom Uprave C.I.O.S.-a.

U intervjuu za ovotjedni broj Lidera sa novinarkom Jasminom Trstenjak te glavnim urednikom Miodragom Šajatovićem razgovarao je o razlozima prodaje Adria čelika, novim strateškim ulaganjima, njegovim očekivanjima od Europe te gospodarskoj situaciji. 

• Zašto ste se odlučili na prodaju Adria čelika?

- Kad smo odlučivali o kupnji imovine Željezare Split u stečaju, bilo nam je važno svoj proizvod, otpadno željezo, plasirati u lokalnu željezaru i pokrenuti nacionalnu proizvodnju. Cilj je bio ostvariti svoj poduzetnički interes, ali i oživiti metalsku proizvodnju. A misija je bila da se proizvodnja gotovih proizvoda zadrži u Hrvatskoj umjesto da sirovine izvoze, a gotovi proizvodi uvoze, kao što je dotad bio slučaj. Nakon preuzimanja Techcom se pojavio kao kvalitetan strateški partner. To je njemačka tvrtka s mnogo više iskustva i znanja u istraživanju i usavršavanju proizvodnih procesa u industriji čelika. S obzirom na to da C.I.O.S. u proizvodnji čelika nije imao iskustva, a Techcom ima registrirane inovacije i patente, sklopili smo partnerstvo kako bismo osigurali ostvarenje visokih tehnoloških, poslovnih i ekoloških standarda. Nakon što je proizvodnja počela, a kapaciteti osuvremenjeni, preuzimanje cjelokupnog vlasništva nad Adria čelikom od Techcoma činilo se kao opravdan i logičan poslovni potez. Investirani je kapital pak oslobođen za nove projekte.

• Oslobođeni kapital ulaže se u novi biznis u koji ste iskoračili, komunalni otpad? 

- Točno. Zato smo i kupili dvije tvrtke: Eko-flor plus, koji ima koncesije za skupljanje i prijevoz komunalnog otpada po cijeloj Hrvatskoj i etablirani je skupljač komunalnog otpada; završili smo i preuzimanje T7 Visa u sklopu kojeg je najsuvremenija tvornica za mehaničku-biološku obradu otpada u ovom dijelu Europe, jedina takva u Hrvatskoj. U tom MBA-pogonu u Varaždinu otpad se obrađuje, sve što je korisno izdvaja se u nove sirovine, kao što su papir, plastika, metali, i istodobno se od otpada koje se trenutačno upotrebljava u cementnoj industriji proizvodi visokokvalitetno gorivo. No planiramo sagraditi i energetski pogon za proizvodnju struje koji bi se kao sirovinom koristio gorivom dobivenim obradom otpada. Na kraju ciklusa recikliranja samo se minimalan ostatak, potpuno siguran za okoliš, odlaže se na deponije. Tako je ciklus u cijelosti zatvoren.

>>> Cijeli intervju pročitajte u novom broju Lidera

26. travanj 2024 05:36