Poslovna scena
StoryEditor

Končaru dobit pala 9,3 posto

25. Srpanj 2013.

Konsolidirana dobit Grupe Končar prije oporezivanja ostvarena je u iznosu od 67,9 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani za 9,6 posto, dok je dobit nakon oporezivanja smanjena 9,3 posto, na 58,5 milijuna kuna.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 1,21 milijardu kuna i 9,5 posto su veći od ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine, izvijestili su iz Končara u kojem je danas održana sjednica Nadzornog odbora na kojoj su prihvaćena poslovna izvješća za prvih šest mjeseci.

U izvozu je ostvareno 622,8 milijuna kuna prihoda od prodaje proizvoda i usluga, što je 11,4 posto više nego u istom razdoblju lani te iznosi 51 posto ukupnih prihoda od prodaje proizvoda i usluga.

Najznačajniji izvoz ostvaren je u Švedsku i to u iznosu od 68,1 milijuna kuna. U BiH izvoz iznosi 58,9 milijuna kuna, u Njemačku 54,8 milijuna kuna, u Finsku 41,2 milijuna kuna, u Austriju 31,1 milijun kuna, a Tursku 26,2 milijuna kuna. Ostale zemlje sa značajnijim izvozom su Slovenija, Nizozemska, Velika Britanija i Australija.

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u vrijednosti 588,4 milijuna kuna, što je rast od 7,7 posto. Pritom se na HEP odnosi 228,6 milijuna kuna ili 38,8 posto ukupno ostvarenih prihoda na domaćem tržištu.

Ostali prihodi ostvareni su s trgovačkim tvrtkama, društvima s područja industrije i brodogradnje, gradskog, cestovnog i željezničkog prometa i drugima. U prvom polugodištu ove godine društva Grupe Končar ugovorila su novih poslova u iznosu od 1,24 milijarde kuna, što je 7,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Od ukupnog broja ugovorenih poslova 48 posto je za domaće, a 52 posto za inozemno tržište. Stanje ugovorenih poslova (otvorene obveze) na kraju lipnja iznosi 2,2 milijarde kuna, što je 1,6 posto više od stanja ugovorenih poslova na početku godine.

Usprkos teškoj situaciji na tržištu, Končar nastavlja s dobrim poslovnim rezultatima, kazao je predsjednik Uprave Darinko Bago. Uz dodatne napore na inozemnim tržištima koji bi trebali rezultirati novim ugovorima, nadamo se i novim poslovima na domaćem tržištu u energetici i transportu, istaknuo je Bago te dodao da je jedan od natječaja na koji su se javili onaj za proizvodnju niskopodnih elektromotornih vlakova za Hrvatske željeznice.

20. travanj 2024 04:10