Aktualno Poslovna scena

Kontrolerka godine zaustavila prodajni pad u jednoj od zemalja u regiji

Sanija Vnučec Panjkota

Treći put u Hrvatskoj organizirana je dodjela Nagrade za najbolji kontroling projekt. U utorak u zagrebačkom hotelu Westin na 5. međunarodnoj kontroling konferenciji u Hrvatskoj ta nagrada dodijeljena je Saniji Vnučec Panjkota iz tvrtke Nestle. Pokrovitelji nagrade su ICV, Međunarodna udruga kontrolera, a ona se dodjeljuje svake godine za najbolji projekt u Hrvatskoj, odnosno za najbolje kontrolersko rješenje koje je značajno pridonijelo ostvarenju ciljeva tvrtke ili organizacije. Ovogodišnja dobitnica je za Lider opisala uspješan kontroling – koji ju je doveo do priznanja. Njezin pobjednički projekt bio je Model postizanja ujednačenih, preporučenih maloprodajnih cijena zamjenskog mlijeka za djecu u svim kanalima prodaje na tržištu Bosne i Hercegovine.

Od kada se u tvrtki u kojoj radite provodi kontroling?

Kontroling kao odjel u Nestleu postoji od samih početaka dolaska tvrtke na tržište bivše Jugoslavije. Možda nije imao toliki broj ljudi, alata ni procedura kao danas, ali je postojao. Angažman svakog pojedinca, ali i velika podrška centrale pridonijeli su da danas svaka kategorija ima zasebnog poslovnog kontrolera, što nije bio slučaj u prošlosti. Nestle kao organizacija djeluje u gotovo svim zemljama svijeta i pruža svakome od nas mogućnost da dijeli svoja iskustva i izazove s kolegama iz drugih zemalja čime stječemo neprocjenjivo iskustvo. Također nam omogućuje da koristimo napredne alate koji olakšavaju svakodnevno poslovanje, jednom riječju omogućuje mi da svakodnevno napredujem i razvijam se u poslu kojega volim.

S kojim ste se problemima suočavali? Koje od njih je kontroling najviše pomogao riješiti?

Primjena kontrolinga u Nestleu od iznimnog je značaja te kompanija sustavno ulaže u poboljšanje i unaprjeđenje poslovnih procesa. To je bio konkretno i slučaj u modelu koji sam i prijavila na natječaj. Proces poslovnog planiranja bio je i prije primijenjen na spomenutom modelu, ali zbog učestalih promjena na tržištu te izrazito dinamičnog okruženja u jednom trenutku postojeći model je trebalo preispitati i promijeniti. Kao regionalni kontroler najveći izazov s kojim se svakodnevno suočavam je brza prilagodba na 7 različitih tržišta, gdje uz striktne procedure Nestlea treba pratiti i lokalne zakone, uvijek biti što efikasniji i pratiti rad konkurencije na terenu. Naravno sve je lakše kad imate dobar tim koji dijeli vaše izazove i vizije.

Što je bilo najizazovnije na što je trebalo najviše paziti?

Nakon 6 godina provedenih u Nestleu mogu sa 100-postotnom sigurnošću reći da izazova ne nedostaje. Svakako jedan od većih izazova bio mi je projekt koji sam i prijavila na natječaj. Cjenovno pozicioniranje izrazito je osjetljiva tema. Pravilno cjenovno pozicioniranje može pridonijeti rastu tržišnog udjela u odnosu na konkurenciju te rastu poslovnih rezultata, ali isto tako pogreške mogu imati jako negativne učinke. Promjene valja opravdati te prije konačne odluke dobro razmotriti.

Kako ste ga uspjeli primijeniti?

Prije primjene bilo kakve promjene uvijek je dobro dobiti mišljenje cijelog tima što je konkretno bio slučaj i kod ovog modela.  S obzirom da smo mali, ali efikasan tim, prijedloga, izazova te promjena nije nedostajalo. Stručnost i efikasnost cjelokupnog tima omogućili su da projekt bude implementiran u roku. Prilikom izrade projekta definirani su izazovi koji se žele unaprijediti. Sukladno tome postavljeni su i ključni pokazatelji uspjeha koje želimo pratiti nakon implementacije. Model se primjenjuje od 1. svibnja ove godine i već se pokazuju pozitivni pomaci.

Sanija Vnučec Panjkota, Ivica Pervan, Foto: Ratko Mavar/Lider

Što je poboljšano i omogućeno primjenom kontrolinga?

U kategoriji dječje hrane radim već 5 godina i mogu reći da je unutar tih 5 godina značajno poboljšano poslovanje. Tijekom proteklih godina nikada nisam osjetila zasićenost poslom koji radim ili osjetila da sam došla do vrhunca svojih ostvarenja. Svaki završeni projekt otvarao je niz mogućnosti za dodatna poboljšanja. Sve kategorije u Nestleu imaju jasno definirane ključne pokazatelje uspjeha koje prati i dugoročna strategija. Konkretno poboljšanje koje je pridonio spomenuti model odnosi se na zaustavljanje negativnog trenda prodajnog rasta jedne od zemalja u regiji. Rast svake zemlje u regiji ključan je za ukupnu profitabilnost kategorije dječje hrane.

Što je najvažnije za dobro provođenje kontrolinga u nekoj tvrtki?

Za provođenje kontrolinga u nekoj tvrtki najvažnija je podrška menadžmenta i naravno razumijevanje cijele organizacije koji su benefiti od uvođenja istog. Kao poslovni i prodajni kontroler uključena sam u sve procese i promjene koje se događaju u kategoriji, svojim radom i zalaganjem pokušavam uvijek pridonijeti cjelokupnoj realizaciji tima i mislim da sam kao takva i prepoznata u timu.

Koliko Vam znači ova nagrada osobno, ali i u daljnjem poslovnom smislu i karijeri?

Do sada nisam imala prilike osvojiti nešto ovako vrijedno i naravno da mi znači mnogo. Ovo mi je samo još jedna potvrda da radim posao koji volim, koji me ispunjava i potiče na dodatno usavršavanje.

Koji Vam je novi najveći izazov u tvrtki? Radite li na čemu novom?

Trenutno nam se bliži kraj godine i cijeli odjel je fokusiran za zatvaranje godine, ali u svjetlu toga svakodnevno pronalazimo nove izazove za iduću godinu. Pronalaze se mogućnosti za lansiranje novih proizvoda na kojima treba ispitati isplativost, javljaju se mogućnosti za dodatna ulaganja u projekte koji su već sada donijeli pozitivne rezultate i naravno uvijek smo fokusirani na što veću efikasnost.

Imate li kakav savjet u vezi kontrolinga za tvrtke koje ga još ne provode?

Mislim da je kontroling bitan za uspješno poslovanje prvenstveno iz perspektive planiranja. Važno je da kompanija zna gdje želi biti u budućnost jer kada se zacrtaju ciljevi uvijek se i pronađe način za njihovo ostvarenje.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari