Poslovna scena
StoryEditor

Konzum i Vindija udružili snage za spas mljekarstva

19. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Predstavnici koncerna Agrokor i trgovačkog lanca Konzum te varaždinske Grupe Vindija održali u četvrtak su sastanak na temu hrvatskog tržišta mlijeka, na kojem se, kako su izvijestili s tog sastanka, kontinuirano smanjuju količine proizvedenog i prodanog domaćeg mlijeka.

Iz Agrokora su izvijestili kako su se obje kompanije složile da će u sljedećem periodu Konzum, kao najveći domaći trgovački lanac, dati još jaču podršku i veći prostor hrvatskim proizvođačima mlijeka, kako ne bi došlo do potpunog devastiranja vrijednosti proizvoda farmera i prerađivača, izvijestili su iz Agrokora.

Strane su potvrdile zajedničko partnerstvo i ponovo istaknule potrebu za organiziranom pomoći sektoru, zaključuje se u priopćenju.

Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj posljednjih godina pada i mnogi odustaju od te proizvodnje, a predstavnici poljoprivrednih, mljekarskih i stočarskih udruženja već duže vrijeme upozoravaju na izuzetno teško stanje u mljekarskom sektoru, pri čemu kao najveće probleme najčešće spominju pad otkupnih cijena, veliki uvoz mlijeka, damping cijene u trgovačkim centrima, rascjepkanost zemljišta, raspolaganje državnom poljoprivrednim zemljištem itd. S problemima u mljekarskom sektoru suočavaju se i mnoge zemlje Europske unije, ponajprije zbog povećanja proizvodnje mlijeka u EU-u nakon ukidanja proizvodnih kvota te ruskog embarga.

Hrvatski je ministar poljoprivrede Davor Romić u utorak u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a, izjavio kako je Hrvatska inicirala posebnu točku dnevnog reda o poteškoćama proizvođača mlijeka.

- Kako proizvodnja mlijeka u EU-u raste to je sve veći pritisak na proizvođače u Hrvatskoj i oni nažalost odustaju od proizvodnje. Danas ćemo izvijestiti Komisiju o našim zahtjevima da se primjene mjere pomoći proizvođačima mlijeka kao i prošle godine te ostale mjere koje smo spremni provesti kako bi se ovaj osjetljivi sektor spasio od propadanja, rekao je u utorak Romić.

26. travanj 2024 16:59