Poslovna scena
StoryEditor

Konzum priprema dva velebna projekta u Zagrebu

25. Srpanj 2015.

Uskoro će biti godinu dana otkad je Konzum pod svoju kapu integrirao 73 Mercatorove prodavaonice u Hrvatskoj.

To je Konzumove prihode u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine povećalo za desetak posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine iako je on istodobno, prema nalogu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, morao dezinvestirati 99 prodavaonica koje su imale godišnji prihod od čak 925 milijuna kuna. Proces dezinvestiranja završen je prije tjedan dana. Najnoviji GfK-ovi podaci govore da je Konzum u prvome ovogodišnjem kvartalu dosegnuo 29,7 posto maloprodajnog udjela u Hrvatskoj, što je 2,2 postotna boda više nego lani.

S Mercatorovom integracijom u Konzumov sustav počela je i obnova nekih bivših Mercatorovih prodavaonica, u što je Konzum namijenio uložiti oko 14 milijuna eura. Jedan od najvećih investicijskih zahvata do sada bilo je preuređenje prodavaonice u Puli, prvog supermarketa s kojim je Mercator 2000. ušao na hrvatsko tržište. Iako je to i prije bila najuspješnija Mercatorova trgovina u Hrvatskoj, nakon preuređenja, koje je podrazumijevalo uvođenje novih Konzumovih maloprodajnih standarda, promet u njoj porastao je od 25 do 30 posto.

Do sada se Konzum u preuređenjima koncentrirao na obalni dio zemlje, a sada će se, kako je najavio predsjednik Uprave Darko Knez, vratiti u Zagreb, gdje su u pripremi dva velebna projekta – preuređenje prodavaonice koju je Konzum dobio s Mercatorom u Vukovarskoj ulici te Konzum online, mali distributivni centar koji će biti namijenjen isključivo internetskoj trgovini. U svaki od tih projekata uložit će od 15 do 20 milijuna kuna. 

– Prodavaonica u Vukovarskoj, koju ćemo preurediti do kraja godine, bit će najbolji primjer prodajnog mjesta kakvo Zagreb zaslužuje. Sada kada imamo kompaniju koja na godinu ostvaruje prihode veće od šest milijardi eura i zauzima prvo mjesto u regiji, naš je cilj vratiti se gradu Zagrebu i darovati mu takvo prodajno mjesto – izjavio je Knez na predstavljanju novih Konzumovih standarda u srijedu u Puli.

Inače, prema najnovijim podacima, nakon Slovenije, Hrvatske, BiH te Crne Gore Agrokorove su maloprodajne tvrtke zauzele prvo mjesto i u Srbiji, gdje posluju pod brendovima Idea i Roda.

20. travanj 2024 15:05