Poslovna scena
StoryEditor

Korčulansko brodogradilište dobilo sustav upravljanja kvalitetom

26. Rujan 2012.

Korčulansko brodogradilište Leda d.o.o. uspješno je završilo proces certificiranja sustava upravljanja kvalitetom i od certifikacijskih kuća Hrvatskog registra brodova i Bureau Veritas dobilo odgovarajuće certifikate s rokom valjanosti do 2015. godine.

Direktor Lede Srećko Marini nada se da će tijekom roka valjanosti dobiti produljenje certifikata i za iduće razdoblje. Kapaciteti brodogradilišta su zaposleni na završetku novog broda za stranog naručitelja Petters iz Nizozemske s kojima Leda od 2002. godine ima poslovnu suradnju, (sada u suvlasničkim odnosima), i do sada su mu isporučili 24 broda dužine od 82 do 100 metara i nosivosti od 3.600 do 5.200 tona.

Iako u iznajmljenom pogonu i nepovoljnim uvjetima proizvodnje (na prostorima bivšeg brodogradilišta Inkobrod u stečaju) Leda je opstala uz zapošljavanje 90 radnika s užeg područja otoka Korčule i poluotoka Pelješca, i blizu još toliko kooperanata, nastavljajući na zdravim osnovama tradicionalnu korčulansku brodograđevnu djelatnost.

Vlada im je prošle godine odobrila koncesiju na zapušteni istočni dio brodogradilišta, na 78.016 četvornih metara pomorskog dobra, dok će Leda u pomorsko dobro uložiti 135 milijuna kuna u svrhu gospodarskog korištenja na rok od 30 godina.

Koncesija je veliki poticaj daljnjem radu i razvoju tvrtke, kaže direktor Marini, dodajući i da je nabavljena velika dizalica od 250 tona te uloženo pet milijuna eura za dodatnu opremljenost navoza i operativne obale.

Najavljuje da će se, uz glavnu proizvodnju teške čelične konstrukcije i brodova, dio prostora koristiti za remont i zimovanje jahti, kao i izgradnju manjih plovila, čime bi se zaposlio i određeni broj stručnog kadra.

19. travanj 2024 23:13