Poslovna scena
StoryEditor

Koristimo li dovoljno investicijski potencijal Junckerovog plana?

29. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Zagrebački Velesajam od 16. do 18. rujna ove godine organizira drugi po redu Zagreb Business Summit, kao središnje mjesto razmjene iskustava te predstavljanja razvojnih projekata i najboljih europskih praksi.

Skup će okupiti predstavnike domaćih i inozemnih gradova i regija te stručnjaka s različitih područja razvoja – od europskih fondova do brendiranja gradova. Samit se održava pod nazivom Gradovi i regije – generatori razvoja, a naglasak će biti na Investicijskom planu za Europu, kojim bi se u periodu od 2015. do 2017. godine trebala omogućiti investicijska ulaganja u vrijednosti od 315 milijardi eura.

Ključna je uloga manifestacije pomoći hrvatskim gradovima i regijama da uhvate korak s Europom i iskoriste mnogobrojne mogućnosti koje im se nude. Nastavak je ovo vrlo uspješnog prošlogodišnjeg samita, koji je kroz konstruktivan dijalog velikog broja relevantnih sudionika i konkretne zaključke imao za cilj pridonijeti gospodarskom razvitku Hrvatske, te kroz prezentacije domaćih investicijskih potencijala privući domaće i strane investitore, među kojima je najbrojnija bila gospodarska delegacija iz Pekinga.

Krovna tema je, kažu organizatori, više nego aktualna, s obzirom da Investicijski plan za Europu, široj javnosti poznat i kao Junckerov plan, predstavlja značajan ulagački potencijal za zemlje članice EU, pa tako i za Hrvatsku. Junckerov je plan izazvao i brojna polemiziranja zbog svoje multiplikacijske ovisnosti – da bi plan bio učinkovit svaki je euro javnog novca iz proračuna potrebno pretvoriti u 15 eura kroz privatne investicije. Hrvatska je Europskoj komisiji prijavila 25 projekata u vrijednosti 9 milijardi eura, a ekonomski analitičari predviđaju da bi ostvarivanje planiranog za Hrvatsku značilo rast BDP-a za 0,8 do 0,9 bodova.

Međutim, kako provedba planiranog trenutno izgleda na lokalnoj i nacionalnoj razini, odnosno što je do sada poduzeto da se osiguraju potrebne privatne investicije?

Pokroviteljstva i odgovore na ova pitanja ponudit će brojni predstavnici vlasti i donosioci odluka s lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih razina među kojima su i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, predstavnik Europske komisije Karl Falkenberg, izvršni direktor Europske agencije za okoliš Hans Bruynindckx, Stephane Arditi iz Europskog ureda za okoliš i drugi relevantni sudionici.

Potporu događanju pružile su brojne institucije, udruge i agencije, a partner Zagrebačkog Velesajma u organizaciji ovog događanja je hrvatska Udruga gradova.

- Organizacijom prvog Zagreb Business Summita startno smo postavili vrlo visoke kriterije. Unatoč tome namjera je ovogodišnji ZBS realizirati na još višoj razini. Ono na čemu inzistiramo i čime se vodimo je konstruktivan dijalog, osobito između lokalnih, nacionalnih i europskih institucija, jer se upravo to često pokazuje kao prepreka u realizaciji investicija i gospodarskih potencijala. Cilj nam je umrežiti ključne dionike, proširiti i osnažiti kanale komunikacije, prezentirati najvažnije hrvatske gospodarske projekte i prilike za ulagače, ali i potaknuti hrvatsku izvoznu i investicijsku konkurentnost te uspješno pozicionirati hrvatske gradove, a time i Hrvatske u europskim i globalnim okvirima – ističe Marina Pavković, direktorica Zagrebačkog Velesajma.

Između mnoštva zanimljivih panela i okruglih stolova Samit će ponuditi i teme koje se tiču infrastrukturnih ulaganja javnog i privatnog sektora kroz fondove EU, investicijskog potencijala hrvatskog iseljeništva, brendiranja i imidža hrvatskih gradova te investicija u energetske projekte.

02. svibanj 2024 14:05