Poslovna scena
StoryEditor

Kovačev: 58 posto kredita plasirali smo za investicije

04. Prosinac 2013.

Predsjednik uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev izjavio je danas u Varaždinu da je ta banka u prvih deset mjeseci ove godine 58 posto kredita plasirala za investicije na razini cijele Hrvatske čime se nastavlja trend započet prošle godine kada je od ukupnog kreditnog plasmana 53 posto sredstva dano za investicijske projekte.

Kovačev je u Varaždinu potpisao sporazum sa Garancijskom agencijom Varaždinske županije (GARA) o pružanju potpore poslovnim bankama koje surađuju sa HBOR-om na programima kreditiranja, a za kredite odobrene putem poslovnih banaka.

Potpora se odnosi na mogućnost izdavanja jamstva u korist poslovnih banaka za kredite koji će se odobravati po uvjetima Programa jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za male i srednje poduzetnike s područja županije. Jamstvo pokriva najviše do 75 posto glavnice, odnosno maksimalno 1,5 milijuna po poduzetniku, pojasnio je direktor GARA-e Tomislav Šipek.

Kovačev je naglasio kako je put izlaska iz krize investicijama otvoriti nova radna mjesta, povećati BDP, osvajati nova tržišta i orijentirati se prema izvozu. Navodi da je u prošloj godini HBOR putem kredita u hrvatsko gospodarstvo plasirao oko 10 milijardi kuna.

U prošloj smo godini pripremili i povoljnije uvjete za gospodarstvenike budući smo snizili kamate, produljili rok počeka i povećali rok otplate kredita, rekao je Kovačev ističući da je banka mogla osigurati te uvjete zbog kvalitetne suradnje sa europskim i svjetskim financijskim institucijama koje nude povoljnije uvjete za razliku od komercijalnih banaka.

Naglašavajući važnost orijentacije hrvatskih gospodarstvenika prema izvozu naveo je Varaždinsku županiju kao pozitivan primjer. Po njegovim riječima HBOR je u posljednjih deset godina u Varaždinsku županiju plasirao 3,8 milijardi kuna kredita od čega je oko dvije milijarde završilo kod izvozno orijentiranih gospodarstvenika.

03. svibanj 2024 12:18