Poslovna scena
StoryEditor

Kovačev odlazi iz HBOR-a

12. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Od 31. svibnja, Anton Kovačev više neće biti predsjednik Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Kovačev je danas novinarima najavio kako se neće kandidirati na idućim izborima. ‘Za ovaj posao potrebno je povjerenje i podrška svih važnih čimbenika. Kako ja vidim, te podrške jednodušno nema i ja ne želim biti prepreka budućem radu HBOR-a‘, kazao je Kovačev.

Istaknuo je kako je HBOR u posljednje vrijeme bio česta meta nepotrebnih i neopravdanih napada te je u prvi plan dolazilo sve osim rada te institucije. Kovačev priznaje da još ne zna gdje će nastaviti karijeru, ne isključuje mogućnost rada u bankarskom sektoru i veli da ima brojne ponude iz Hrvatske i inozemstva.

Svoju odlazak najavio je na konferenciji za novinare čija su glavna tema bili poslovni rezultati HBOR-a za prošlu godinu. Tijekom 2013. HBOR je odobrio kredite u vrijednosti 7,8 milijardi kuna od čega se pet milijardi kuna odnosi na kreditiranje novih investicija. Taj iznos dosegao je iznos investicijskih kredita iz predkriznih godina. 

U zadnje dvije godine HBOR je odobrio više od deset milijardi kuna kredita za potrebe izvoznika, osigurao izvozne poslove vrijedne 9,6 milijardi kuna te izdao izvozne garancije od 350 milijuna kuna. 

Isto tako, tijekom cijele prošle godine HBOR je snižavao kamatne stope za nova ulaganja, uslijed smanjenja rashoda. Manji rashodi posljedica su korištenja jeftinijih izvora financiranja posebnih financijskih institucija. Dobih HBOR-a lani iznosila je 189 milijuna kuna što je 41 posto više u odnosu na godinu ranije. 

Što se tiče nagađanja o kvaliteti portfelja kredita, Kovačev kaže kako je 85 posto kredita HBOR-a u najmanje rizičnoj skupini ‘A‘. Srednje rizičnih kredita ima 13, 1 posto, dok je udio nenaplativih samo 1,6 posto, što je znatno bolji rezultat od prosjeka koje bilježe komercijalne banke. 

Po strukturi odobrenih kredita u , 2013. 35 posto plasirano je velikim gospodarskim subjektima, 30 posto za izvoz i turizam, 20 posto za infrastrukturu te 15 posto za male i srednje poduzetnike. 

03. svibanj 2024 09:12