Poslovna scena
StoryEditor

Kraš Grupa u prvih devet mjeseci povećala izvoz za 5,7 posto

22. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Prodaja Kraševih proizvoda u inozemstvu u prva je tri kvartala iznosila 302,4 milijuna kuna. Izvoz je u tom razdoblju povećan na tržišta Saudijske Arabije, SAD-a, Austrije, Švedske, Slovenije i Srbije

Kraš grupa, najveći hrvatski konditor, u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 682,8 milijuna kuna, što je za 16,4 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. Prihodi od prodaje iznosili su 669,6 milijuna kuna, pri čemu je na domaćem tržištu ostvareno 367,2 milijuna kuna, a na inozemnim tržištima prodaja je iznosila 302,4 milijuna kuna, što je za 5,7 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

U prva je tri ovogodišnja kvartala Kraš, kojemu je na čelu Damir Bulić, intenzivno jačao tržišnu poziciju svojih brendova kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Uz povećane marketinške aktivnosti i ulaganja u tržište ostvareno je povećanje količinskog obujma prodaje od 2,7 posto. Izvoz je u tom razdoblju povećan na dva prekomorska tržišta, Saudijske Arabije i SAD-a, te na tržišta Austrije, Švedske, Slovenije i Srbije.

Ukupni konsolidirani rashodi istovremeno su porasli za 3,2 posto, na što je najveći utjecaj imao rast nabavnih cijena osnovnih sirovina, ponajprije kakaovca i prerađevina kakaovca, čije su cijene povećane za 20-ak posto, ali i iznimno visok rast cijena koštuničavog voća (lješnjaka i badema). Bruto dobit Kraš grupe tako je u devet mjeseci iznosila 234 milijuna kuna, pri čemu je bruto marža ostvarena na razini od 35 posto. Nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja, Grupa je u devet mjeseci ostvarila 1,9 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja. U izvještaju o poslovanju Uprava napominje da se tijekom ove godine realiziraju veliki investicijski projekti modernizacije proizvodnih pogona na lokaciji u Zagrebu te Karolini iz Osijeka i Miri iz Prijedora, a sve radi očuvanja pozicija na domaćem tržištu i kontinuiranog rasta izvoza. 

26. travanj 2024 15:27