Poslovna scena
StoryEditor

Kraš grupi dobit porasla na 1,6 milijuna kuna

30. Travanj 2014.

Kraš grupa je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 1,6 milijuna kuna, nakon gubitka od 666.000 kuna u istom razdoblju lani, no i dalje bilježi pad prihoda, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

Konsolidirani ukupni prihodi grupe, koja obuhvaća tvrtke Kraš-trgovina Zagreb, Kraš-trgovina Široku Brijeg, Mira Prijedor, Kraškomerc Skopje, Krašcommerce Ljubljana, Karolina Osijek i Kraš Commerce Beograd, u prvom kvartalu ove godine iznosili su 187,8 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje lani niži su za 14,6 milijuna.

Glavninu ukupnih prihoda, odnosno 185,7 milijuna kuna čine prihodi od prodaje, pri čemu prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 94,7 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu tek nešto manjih 91 milijun kuna.

Prihodi Kraš grupe s inozemnih tržišta ostvareni su na razini prošlogodišnjih u istom razdoblju, pri čemu je povećan izvoz na tržišta SAD-a, Kanade, Slovenije, Crne Gore i Kosova, navode iz Kraša.

Ukupni konsolidirani rashodi istodobno su bili 185,5 milijuna kuna, te su u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjeni za 16,6 milijuna kuna.

U spomenutom razdoblju Kraš je na razini grupe ostvario dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Bruto dobit Grupe za prvo tromjesečje 2014. iznosi tako 70,9 milijuna kuna, što je na razini prošlogodišnje dobiti iz istog razdoblja, dok EBITDA iznosi 17,2 milijuna kuna i porasla je za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U ovoj godini, navode iz Kraša, nastavljen je trend smanjenja potrošnje izazvan višegodišnjom krizom, što se odražava i na kretanje potrošnje konditorskih proizvoda, i na domaćem tržištu i na većini tržišta zemalja regije. Također, nastavljen je i povećan uvoz konditorskih proizvoda iz druge polovine prošle godine.

26. travanj 2024 18:17