Poslovna scena
StoryEditor

Kraš je sredinom godine odbio ponudu domaćeg investitora za spajanje

20. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Tržište čokolade, bombona i keksa u ovoj godini ipak raste. Rekao je to Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša, pokušavajući unijeti malo optimizma potkraj godine i gotovo se ispričavajući što to ne može potkrijepiti brojčanim podacima. Ograničen zabranom komuniciranja cjenovno osjetljivih informacija zbog Kraševog sudjelovanja na tržištu kapitala, predsjednik Uprave Kraša objasnio je, među ostalim, kako su na tvrtku utjecali ulazak Hrvatske u Europsku uniju i izlazak iz Cefte, što je s izvozom, a i kako se snalaze s prijateljskim i neprijateljskim pokušajima preuzimanja.

Kakva je za Kraš bila 2013? Kako ste je preplivali?

- Na poslovno okruženje Kraša znatno je utjecao ulazak Hrvatske u Europsku uniju i izlazak iz Cefte, nakon čega je nastupila potpuna liberalizacija uvoza konditorskih proizvoda iz EU. To je direktno utjecalo na povećanje domaćega konditorskog tržišta, pri čemu je došlo do znatnog sniženja cijena, čak iznad efekata postignutih smanjivanjem carine. Zapravo, cjenovni udar krenuo je već potkraj 2012. godine kada su strane kompanije počele unaprijed prilagođavati svoje cijene novim uvjetima poslovanja. Takva kretanja na tržištu posljedica su nastojanja konditorskih proizvođača i uvoznika da učvrste svoju poziciju na tržištu. U takvim su uvjetima i Kraševa strategija i poslovna politika bile usmjerena na zadržavanje svojih tržišnih udjela. U suradnji s partnerima u trgovini realizirali smo maksimalnu cjenovnu prilagodbu svojih proizvoda. Pritom nam je kontinuirani cilj zadržavanje visoke kvalitete. Svjesni smo da potrošači očekuju da će u Kraševom proizvodu dobiti najveću vrijednost za ponuđenu cijenu. Tijekom cijele godine pripremali smo projekt jednog od najvažnijih brendova - Dorine - sa svih aspekata, tehničkog, tehnološkog, marketinškog, prodajnog, tako da je on saživio sredinom desetog mjeseca i zadovoljni smo postignutim rezultatima. Zahvaljujući poduzetom, u zadnjem kvartalu vidimo veliki pomak i možemo reći da se tržište vraća na stare razine, posebno što se tiče Kraša.

• Koliko su se cijene spustile u tom cjenovnom udaru iz prosinca 2012. godine?- Ne može se reći točno, otprilike oko 15 posto, a ako se uključe i akcije, stvarno sniženje cijena i stvarne budžet-akcije na razini godine tada je to 22, ako ne i 23 posto. To je znatno više nego što su bile carine na uvoz tih proizvoda. Jednostavno, to je pritisak na domaće proizvođače.

>>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom broju Lidera

26. travanj 2024 16:47