Poslovna scena
StoryEditor

Kredit Šegonovoj tvrtki nije odobren u skladu s programom, ali je u skladu s uvjetima poslovanja

16. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Facta Vera prvi se put obratila HBOR-u u vrijeme kad su ulazili u projekt kupnje i obnove hotela Korkyra 2008. godine, no HBOR zbog nedostatka sredstava uslijed utjecaja financijske krize nije bio u mogućnosti pratiti projekt te je projekt financiran od strane banke – pojasnili su u današnjem priopćenju koje potpisuje Anton Kovačev iz HBOR-a.

Kako kažu, kredit je Šegonovoj tvrtki  u srpnju 2012. kroz podjelu rizika s poslovnom bankom odobren u iznosu od 31,4 milijuna kuna na 17 godina uz poček od četiri godine i 13 godina otplate, kamatnom stopom za pet milijuna od tri posto godišnje, a za iznos od 26,4 milijuna kuna s tržišnom kamatnom stopom od 5,74 posto godišnje, što znači da je prosječna kamatna stopa za cijeli kreditni iznos bila 5,31 posto.

- Odobreni kredit društvu Facta Vera d.o.o. je najskuplji kredit odobren za potrebe kreditiranja turizma u 2012. godini tijekom koje je odobreno 77 kredita po programu Turizam u iznosu od 1,5 milijardi kuna, uz prosječnu kamatnu stopu od 2,7 posto - stoji u obrazloženju.

  - Kreditni program Turizam bio je podloga za dodjelu kredita, namjena nije bila u potpunosti u skladu s programom, ali je bila u skladu s općim uvjetima kreditnog poslovanja koji su dopuna svakog programa kreditiranja i temeljem kojih je omogućena refundacija za već izvršena plaćanja. Opći uvjeti kreditnog poslovanja su javni dokument objavljen na mrežnim stranicama HBOR-a kao i svi kreditni programi. 

HBOR dalje tumači kako refundacijom smatra isplatu klijentu za namjenu koja se uklapa u program kreditiranja, a koja je ranije izvršena temeljem vjerodostojnih poslova i za koju se može dokumentirati da je plaćena.- HBOR je pri odobrenju kredita odstupio i od programom propisane kamatne stope i odobrio znatno višu kamatnu stopu od 5,74 posto za dio kredita koji se odnosio na refundaciju uloženih sredstava i obnovu hotela Korkyra. Za manji iznos kredita koji se odnosio na novu investiciju odobrena je kamatna stopa od tri posto, a ne jedan posto iako se radilo o ulaganju na otok, budući da Društvo nije ispunjavalo uvjete tržišne konkurentnosti u smislu zadovoljenja programom propisanih financijskih pokazatelja.

Tijekom 2012. HBOR nije niti jedan zahtjev za kredit podnesen po programu Turizam vratio zbog nedostatka sredstava. Ukupno u 2012. vraćeno je 26 kreditnih zahtjeva i to šest zbog nedostatnog osiguranja, devet zbog nepotpune dokumentacije, dva klijenta su odustala od zahtjeva, jedan zbog loših financijskih pokazatelja, jedan zbog loše ocjene projekta, a od sedam zahtjeva koji se nisu uklapali u program, tri su upućena na drugi kreditni program, jedan je odobren po traženom programu nakon dorade, u jednom slučaju se radilo o izgradnji stambene vile i u dva slučaja podnositelj zahtjeva nije imao dospjelih kreditnih obveza, zaključili su iz HBOR-a.

03. svibanj 2024 15:57