Poslovna scena
StoryEditor

Kristian Šustar: Država ne zna prodati ni najbolje hotele

28. Veljača 2015.

U postupku javnog prikupljanja ponuda za kupnju 50,08 posto dionica hotelske tvrtke Imperial d.d. iz Raba, u vrijednosti 127 milijuna kuna, nijedan potencijalni ulagač nije otkupio ponudbenu dokumentaciju. Ovo je sad već četvrti natječaj za privatizaciju hotela u zadnjih par mjeseci na koji se nije javio, ne samo ozbiljan, već nikakav investitor (slična situacija bila je s hotelima Maestral, Plat, a i Apartmanima Medena)

Je li moguće da nitko ne želi ulagati u hrvatski turizam ili država jednostavno ne zna provesti kvalitetan natječaj? Jer ako ne prolaze natječaji za spomenuta društva koja su u najboljem financijskom stanju, što će tek biti s ostatkom državnog portfelja?

Kristian Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, smatra da bi trebalo preispitati metode procijene vrijednosti objekata odnosno poduzeća koja se prodaju, jesu li one u skladu s međunarodnim zahtjevima tržišta.

– Pokazuje se da nije tako. Mi u osnovi procjenjujemo nekretnine, dok investitori sagledavaju vrijednost biznisa (cash flow, DCF, povrat investicije i sl). Država treba odlučiti želi li brzo i jednokratno prodati nekretnine ili stvarati dugoročno novonastalu vrijednost, na način da i investitor i prodavatelj imaju osiguran dugoročni kontinuitet rada i razvoja. U suprotnom će nam se ponavljati slučajevi poput Haludova – komentira Šustar.

Čak da se država i odluči na kratkoročnu brzu zaradu, ni to joj ne polazi za rukom. S obzirom na to da se nitko ne javlja na natječaje, očito ni procjene vrijednosti nekretnine nisu realne.

– Nitko nas od svjetskih investitora više ne shvaća ozbiljno. Nigdje u svijetu država ne prodaje turistički biznis preko svojih institucija jer za to nema znanja. Zato postoje specijalizirane tvrtke, a država kontrolira i odobrava procese koje je moguće voditi samo znanjem i transparentnim menadžmentskim procesom. Dakle neznanje, neprofesionalizam, strah i populizam okviri su privatizacijske slike Hrvatske u ovom trenutku. A kakva je Hrvatska, takvi i su njezini investitori. Pošto nemate zdravog vodstva u turističkoj industriji, kao i državi općenito, imate kaos ‘u zemlji punoj života‘ – rekao je Miroslav Dragičević, suvlasnik konzaltinške tvrtke Horwath HTL

24. travanj 2024 19:49