Poslovna scena
StoryEditor

Krpan: Kupnja podzemnog skladišta bila je dobra odluka Vlade

26. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Dragica Krpan opozvana je s mjesta direktorice Podzemnog skladišta plina, a novi je prvi čovjek te tvrtke Krešimir Malec. Odluka je to skupštine društva koja je održana u petak.

Krpan je odluku komentirala: Tijekom protekle 3 godine rada na mjestu direktorice društva Podzemno skladište plina provodila sam politiku Vlade, a u interesu društva Podzemno skladište plina kao i u interesu razvoja skladišnog sustava te cijeloga hrvatskog plinskog sektora, a sve radi očuvanja nacionalnih interesa: povećanja skladišnih kapaciteta kao temelja sigurnosti i fleksibilnosti opskrbe plinom.

Dodala je i kako se zahvaljujući optimizaciji procesa i smanjenju svih troškova poslovanja koji nisu u funkciji core biznisa, tvrtka PSP je uspješno poslovala - u razdoblju od svibnja 2009. do 31. prosinca 2011. ostvaren je ukupni prihod od 479.646 milijuna kuna, a neto dobit iznosila je 135.286 milijuna kuna.

- PSP je likvidna, financijski potpuno stabilna tvrtka koja podmiruje sve svoje obveze i nema niti jedno kreditno zaduženje te sva svoja ulaganja financira iz vlastitih prihoda, i to unatoč činjenici da ostvarenu dobit u cijelosti isplaćuje svom vlasniku – državnoj tvrtki Plinacro. I dalje mislim da je odluka Vlade da kupi podzemno skladište plina bila dobra odluka i dobra strategija, posebice stoga što se, sve do prelaska u državno vlasništvo, zasad jedino hrvatsko podzemno skladište plina skladište nije razvijalo punih 25 godina otkad je bilo u vlasništvu Ine koja već neko vrijeme nije samo državna niti samo hrvatska kompanija - komentirala je Krpan. Pojasnila je kako se sve europske zemlje brinu za svoju energetsku neovisnost i da se nada da će novo vodstvo, na čelu s Krešimirom Malecom, nastaviti još uspješnije provoditi razvojne planove tvrtke Podzemno skladište plina.

09. svibanj 2024 09:30