Poslovna scena
StoryEditor

Lana Janković Darapi: Želimo da nam političke okolnosti ne ometaju već pokrenute projekte

10. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Za nama je jedna vrlo izazovna poslovna godina, puna novih prilika i mogućnosti te novih ideja i pokretačke snage, što nas iznimno veseli i daje nam krila za hrabrije vizije budućih poslovnih planova.

No, istodobno,  susreli smo se s novim izvorima nestabilnosti, promjenama i rizicima poslovanja koje je itekako potrebno uzeti u obzir pri planiranju poslovanja. U 2015. u tvrtki Micro-Link ugovorili smo i realizirali brojne nove projekte, što je rezultiralo porastom ukupnih prihoda tvrtke za više od 50 posto u odnosu na proteklo razdoblje. Rast poslovanja pratio je i znatan porast broja zaposlenika tvrtke koji je dosegnuo gotovo 20 posto u protekloj godini. Naša očekivanja za 2016. nastavak su ovih pozitivnih prodajnih rezultata koji će opravdati rast organizacije i održati stabilne poslovne prihode. Uložit ćemo sve snage kako bismo svojim poslovanjem u 2016. potvrdili da je već 2015. za našu tvrtku bila godina novog početka i poslovnog uzleta.

Projekti i prilike u 2016.U sljedećem razdoblju očekujemo razvoj i realizaciju nekih ključnih strateških projekata u koje smo uključeni. Neki od njih bit će pokrenuti tek 2016., a za druge se iduće godine očekuju prve faze realizacije. Takvi su projekti nadzor plave i zelene granice. Pristupanje schengenskom području strateški je cilj RH, a s obzirom na to da je hrvatska granica na kopnu i moru najduža vanjska granica EU, za dostizanje traženih standarda nužna su velika ulaganja u specifičnu tehničku opremu za kontrolu i nadzor vanjske granice, modernizaciju radiokomunikacijskog sustava i općenito unaprjeđenje komunikacijsko-informacijskog sustava MUP-a. Budući da je Micro-Link vodeći integrator profesionalnih radiokomunikacijskih sustava u RH u segmentu javne sigurnosti, prepoznati smo kao pouzdan partner i uključeni u trenutačno aktualne projekte izgradnje sustava nadzora na morskoj i kopnenoj granici u segmentu radiokomunikacija. Vjerujemo da ćemo svojom stručnošću i profesionalnim pristupom učvrstiti vodeći položaj u ovom segmentu i sudjelovati u budućim projektima izgradnje sustava za kontrolu granica te ostalih strateških komunikacijskih sustava RH u segmentu javne sigurnosti.Drugi ključni segment u kojem vidimo velik potencijal rasta i razvoja projekata u budućnosti jest energetski i industrijski sektor. S obzirom na nužnost razvoja industrijske proizvodnje i kontinuirane izgradnje i modernizacije infrastrukture, raste i potreba za sve bržom i pouzdanijom komunikacijskom infrastrukturom koja bi podržala ove procese. Profesionalna rješenja za prijenos procesnih podataka za nadzor, vođenje i upravljanje industrijskim procesima te sustavi za pametno očitanje potrošnje električne energije i drugih komunalnih brojila čine okosnicu poslovanja Micro-Linka. U sljedećem razdoblju predviđamo znatan porast primjene komunikacijskih sustava za potrebe automatizacije i daljinskog vođenja u proizvodnji, prijenosu i distribuciji energenata te ostalim povezanim industrijama. Micro-Link već godinama radi na razvoju cjelovitih sustava za pametno očitanje potrošnje električne energije i drugih komunalnih brojila, a jedna od većih investicija u idućoj godini planirana je prva faza uvođenja pametnih brojila u distribucijski sustav Hrvatske elektroprivrede i njihovo povezivanje u cjelovit upravljačko-komunikacijski sustav. Dobre poslovne rezultate za 2016. projiciramo i na temelju očekivanih novih faza projekata koji su bili inicirani prethodnih godina. Jedan je od njih nastavak izgradnje radioveza za sustav automatizacije naftnih bušotina za industriju nafte, a primjena je kontinuirano praćenje parametara bušotina kako bi se utvrdio optimalan režim proizvodnje te smanjila potrošnja energije i održavanja. U planu je i nastavak izgradnje radiolinkova u sklopu projekta poboljšanja vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka koji je financiran unutar fondova EU.

Širit ćemo poslovanje u regijiOsim već konkretiziranih projekata, uočavamo i brojne prilike s velikim potencijalom za daljnji rast poslovanja, što će ujedno biti naša područja za nova ulaganja. S obzirom na planirane projekte izgradnje i proširenja profesionalnih privatnih mobilnih radiomreža u Hrvatskoj za potrebe ključnih korisnika, planiramo nastaviti razvijati nova rješenja, aplikacije i profesionalne usluge za ovaj segment korisnika.Potkraj ove godine otvorili smo regionalni edukacijski centar za bežične tehnologije u kojem nudimo pripremne tečajeve za polaganje certifikacijskih ispita te bazične tehnološke edukacije iz područja bežičnih komunikacija, pa u sljedećem razdoblju očekujemo znatniji porast usluga konzaltinga i edukacije za potrebe partnera i korisnika iz Hrvatske i cijele regije. Veseli nas očit porast svijesti o važnosti profesionalnog pristupa radijskom planiranju i primjeni rješenja WLAN te očekujemo intenzivan rast potražnje tržišta u ovom segmentu. Od početka iduće godine planiramo se posvetiti i boljem iskorištavanju našeg izvoznog potencijala, odnosno širenju poslovanja u regiji preko mreže naših partnera. Smatramo da bi tvrtke kao što je Micro-Link, u segmentu malih i srednjih poduzetnika, trebale biti jedna od najvažnijih pokretačkih snaga hrvatskoga gospodarstva. Nadamo se da će to u budućnosti napokon biti valorizirano i konkretnim mjerama, a ne samo deklarativno i teoretski. Mali i srednji poduzetnici otvaraju velik broj novih radnih mjesta i bilježe znatno brži rast od prosjeka. No s druge strane njihovo poslovanje mnogo je osjetljivije na vanjske utjecaje iz poslovnog i gospodarskog okružja koji im generiraju brojna ograničenja rasta izvan njihova direktnog utjecaja. Iste ideje i prilike koje bi u nekom drugom poticajnom okružju proizvele poslovni uzlet i inicirale znatne investicije prisiljeni smo analizirati i provoditi s velikom dozom opreza i uz stalno praćenje potencijalnih faktora rizika, a katkad ni najbolja poslovna analiza ne može predvidjeti nove regulatorne poteze i mjere koje su često prilično neusklađene s logikom dugoročnoga gospodarstvenog promišljanja. I za kraj, kako bi izgledao naš popis želja za vladajućeg Božićnjaka u novoj godini? To bi svakako bilo povoljnije poduzetničko okružje, dugoročnije promišljanje državne gospodarstvene strategije, odnosno planiranje mjera i politika koje bi poduzetnicima omogućile da realnije dugoročno planiraju svoje poslovanje, kreiranje društva koje uistinu cijeni odgovorno poslovanje i kreiranje novih vrijednosti te da se planirani projekti i pokrenuti investicijski ciklusi ne zaustavljaju i ne prolongiraju pod utjecajem trenutačnih političkih okolnosti. Vjerujemo da smo bili dovoljno dobri ove godine da to zaslužujemo!

26. travanj 2024 22:57