Poslovna scena
StoryEditor

Ledo ‘istiskuje‘ male dioničare beogradskog Frikoma

12. Travanj 2013.

Nadzorni odbor Leda dao je suglasnost Upravi da pokrene postupak prinudnog otkupa dionica od preostalih dioničara beogradskog Frikoma, u kojem Ledo drži 96,03 posto dionica, objavljeno je danas iz Leda.

Kako se navodi u odluci Nadzornog odbora Leda, objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, Ledo je temeljem javne ponude za otkup dionica Frikoma, provedenoj u siječnju i veljači ove godine, stekao 4,78 posto dionica Frikoma i povećao svoj vlasnički udio u tom beogradskom proizvođaču sladoleda i distributeru smrznute hrane na 96,03 posto.

U odluci se navodi da je Zakonom o privrednim društvima Republike Srbije propisano da se prinudni otkup dionica provodi na prijedlog dioničara koji ima dionice koje predstavljaju najmanje 90 posto osnovnog kapitala društva i kojima ima najmanje 90 posto glasova svih dioničara koji posjeduju dionice.

Procjena je Uprave, navodi se, da je najracionalnije da primjenom instituta prinudnog otkupa dionica dobije mogućnost da preuzme i preostale dionice Frikoma, i to od Akcionarskog fonda a.d., koji raspolaže s 3,75 posto ukupnog broja dionica, te malih dioničara, fizičkih osoba, koje raspolažu s 0,22 posto dionica, i tako postane 100-postotni vlasnik kapitala Frikoma.

Iznos koji sukladno tome za prijenos dionica pripada Akcionarskom fondu je 3,78 milijuna eura, a malim dioničarima 220 tisuća eura, stoji u odluci. Skupština na kojoj bi trebala biti donesena ova odluka trebala bi se održati 10. svibnja ove godine, a iz Leda navode kako je sukladno Zakonu o privrednim društvima na Frikomu da utvrdi cijenu dionica koje će biti predmet otkupa.

25. travanj 2024 23:18