Poslovna scena
StoryEditor

Liberalizacija tržišta električne energije u Hrvatskoj je uspjela

12. Studeni 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Liberalizacija tržišta električne energije u Hrvatskoj je uspjela. Iako ima problema, otkada je počela prava liberalizacija sredinom 2013. jačanjem slovenskom GEN-I-ja i njemačkog RWE-a, tržište dobro funkcionira i ne odskače od drugih otvorenih tržišta. Dapače, Hrvatska je čak bolja od onih kojima voli tepati. Naglašeno je to u RWE energiji na čelu koje je Zoran Miliša, na kratkom brifingu za medije na kojem su predstavili rezultate u posljednjih godinu i pol dana.

U tom je periodu, RWE Energiju odabralo je 95 tisuća korisnika iz kategorije kućanstvo i četiri tisuće korisnika iz kategorije poduzetništva koji su na računima za struju uštedjeli čak 30 milijuna kuna. Rezultat je to, istaknuto je, uspješne liberalizacije električne energije u Hrvatskoj te odličan primjer strukturalnih reformi koje zagovara Europska komisija u svom posljednjem izvješću.

Do sada je 130 tisuća korisnika potpisalo za RWE, od čega 16.819 korisnika nije prebačeno zbog grešaka u sustavu HEP ODS-a (nepostojanje OIB-a, mjerenja ili nepriznavanje punomoći) , dok se 20.222 korisnika vratilo na univerzalnu opskrbu. Jedan dio je to učinio zbog problema s dva računa (potrošnja i mrežarina), a jedan dio korisnika je iskoristio zakonsko pravo raskida ugovora bez objašnjenja u roku od 14 dana. Oko dva posto korisnika nije bilo dobro ili potpuno informirano od strane pojedinih prodajnih predstavnika, zbog čega je raskinulo ugovor s RWE Energijom.

- Svjesni smo problema prodajnih kanala i najoštrije osuđujemo ponašanje onih predstavnika koje je bilo u suprotnosti s načelima RWE Grupe. Takvi se postupci strogo kontroliraju kako bi se sveli na najmanju moguću mjeru, stoga smo pojačali interne kontrole. Nakon potpisanog ugovora svaki prodajni predstavnik mora javiti njihovom call centru koji još jednom provjerava je li kupac dobro informiran i je li sve razumio – rekao je Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije.

No u usporedbi s drugim zemljama, riječ je o izuzetnom malom postotku vraćanja kupaca na univerzalnu uslugu u prvoj godini nakon pravog otvaranja tržišta. Ako gledamo postotak prebačenih kupaca u prvoj godini na drugim otvorenim tržištima, u Češko je to bilo 1,2 posto, u Njemačkoj 1,8 posto, u Mađarskoj 2,1 posto, u Hrvatskoj pak čak šest posto. Samo su Nizozemci ispred nas sa sedam posto. Kad pak se gleda postotak vraćanja kupaca na univerzalnu uslugu, u Nizozemskoj je to učinilo čak 50 posto kupaca, u Slovačkoj 35 posto, u Češkoj i Mađarskoj 25 posto, u Njemačkoj 26 posto, a u Hrvatskoj svega 13,3 posto.

RWE Energije trenutačno drži oko pet posto tržišta električne energije, do kraja 2016. planira osvojiti 10 posto, s vremenom ući i u plinski segment te s obzirom da se uvozi, ovisno o godini zmeđu 10 i 30 posto električne energije, uskočiti na mjesto uvoznika. Najavili su i nove usluge koje se odnose na energetsku učinkovitost te optimizaciju potrošnje.

29. travanj 2024 03:27