Poslovna scena
StoryEditor

Libija pogurala OMV-ove rezultate

21. Veljača 2013.

Austrijska i plinska naftna grupa OMV prošle je godine profitirala u prvom redu od obnove proizvodnje u Libiji zahvaljujući kojoj je njezina operativna dobit porasla 24 posto.

Austrijska je kompanija u 2012. ostvarila dobit prije poreza kamata i poreza (EBIT) od 3,104 milijardi eura, od čega na rumunjsku grupu Petrom otpada 1,273 milijarde eura. Čisti EBIT prilagođen za vrijednost zaliha uvećan je 35 posto i iznosio je 3,41 milijardu eura. Prihodi su porasli 25 posto, na 42,6 milijardi eura.

U četvrtom tromjesečju EBIT je poskočio čak 47 posto, na 791 milijun eura. Čisti EBIT prilagođen za vrijednost zaliha uvećan je 30 posto i iznosio je 956 milijuna eura. Prihodi su uvećani 22 posto i iznosili su 11,390 milijardi eura.

Proizvodnja nafte i plina povećana je u prošloj godini pet posto zahvaljujući povećanoj proizvodnji u Libiji koja je više nego nadoknadila pad proizvodnje u Rumunjskoj i na Novom Zelandu.

OMV-ova proizvodnja u Libiji pala je nakon pobune protiv bivšeg čelnika Muammara Gadafija u veljači 2011.

Što se tiče tekuće poslovne godine, u OMV-u polaze od pretpostavke da će prosječna cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu i dalje premašivati 100 dolara. Na cijene plina u Europi sve će više utjecati cijene na američkom tržištu (takozvane hub cijene) a manje one vezane za cijene nafte, predviđaju u austrijskoj kompaniji. U Rumunjskoj će cijene plina za industrijske potrošače u ovoj godini porasti u tri navrata u sklopu planirane liberalizacije cijena plina, ističu u prognozi.

25. travanj 2024 03:27