Poslovna scena
StoryEditor

Linić ne vjeruje Končaru

13. Ožujak 2012.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je u utorak u Bruxellesu, gdje je bio na sastanku s ministrima financija EU,da je Danko Končar, koji je zainteresiran za nekoliko hrvatskih brodogradilišta, neodogovoran partner koji s kojim će se teško provesti restrukturiranje tih tvrtki.

Linić je rekao kako dobio potvrdu svog mišljenja da je Končar od početka bio neodgovoran partner Vladi te da je riječ o čovjeku koji je kroz medije slao priče i poruke, koristio moć da novcima može slati PR poruke, a da se nije ozbiljno pripremao za preuzimanje brodogradilišta. - Samim tim bivšu vladu je doveo u goleme neprilike i nas kao novu vladu - rekao je Linić te dodao kako Hrvatska ima jako malo vremena, do lipnja sljedeće godine, da je s postojećim ulagačima teško razgovorati i da je osnovno pitanje postoji li još netko tko je voljan u suradnji s državom provesti restrukturiranje brodogradnje.Naime, upozporio je Linić, Vladi ostaje još samo godina i nekoliko mjeseci da udovolji zahtjevima i obvezama koje je potpisala s Europskom komisijom, što znači restrukturiranje brodogradnje kroz privatizaciju ili stečaj. - Malo je vremena i s postojećim ulagačima i kupcima teško ćemo razgovorati jer postavljaju nemoguće uvjete i sada je osnovno pitanje postoji li netko drugi ili će brodogradnja imati velikih problema - rekao je Linić.

Za privatizaciju Brodosplita zainteresirana je samoborska tvrtka DIV, a Jadranska ulaganja Danka Končara zainteresirana su riječki 3. maj, trogirsko brodogradilište i Kraljevicu. Linić je rekao da nema potreba za novima natječajem i da je bitno naći nekoga tko je voljan s državom baviti se restruktiriranjem i održavanjem brodogradnje na europskom i svjetskom tržištu te dodao kako se postojeći ulagači boje brodogradnje, nisu bili prisutni u industriji izgradnje brodova i nisu sposobni nositi taj teret.

25. travanj 2024 06:24