Poslovna scena
StoryEditor

LNG Hrvatska i Gazprom zainteresirani za ulaganja u Osijeku

28. Studeni 2013.

Tvrtka LNG Hrvatska i ruska kompanija Gazprom mogući su ulagači u projekt punionice komprimiranog prirodnoga plina u Osijeku, izvijestili su danas predstavnici ovih poduzeća i osječke gradske uprave.

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, direktor tvrtke LNG Hrvatska Mladen Antunović kazao je kako je riječ o greenfield investiciji koja će gradskim tvrtkama, ali i privatnim prijevoznicima omogućiti uštede u gorivu. Pojasnio je kako se tvrtkama koje se bave prijevozom ili imaju dostavna vozila želi omogućiti korištenje ekonomski učinkovitog i ekološki prihvatljivog goriva.

Nakon što smo u rujnu u Ministarstvu gospodarstva potpisali akcijski plan, aplicirali smo Osijek kao najbolju lokaciju za ovaj projekt, jer je i gradska uprava bila vrlo ažurna kada je u pitanju privlačenje investicija, dodao je Antunović.

Izvijestio je kako je danas održan sastanak s lokalnim tvrtkama koje su iskazale početni interes, slijedi izrada studije izvedivosti i ostale projektne dokumentacije, a realizacija projekta očekuje se krajem iduće godine.

Gradonačelnik Vrkić istaknuo je kako gradska uprava sudjeluje u pripremama za ovu investiciju te da se na ovaj način traži rješenje za smanjivanje troškova poslovanja gradskih poduzeća, ali i povećanje kvalitete života u gradu kroz smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Direktor Gradskog prijevoza putnika (GPP) Alan Brezovac kazao je kako su dva autobusa već opremljena plinskim instalacijama, a da je krajnji cilj projekta da se sva vozila tvrtke prilagode za korištenje prirodnoga plina. Dodao je kako se za nabavu dizelskoga goriva utroši oko 8 milijuna kuna, a da bi se realizacijom ovoga projekta mogle ostvariti uštede od 20 posto.

25. travanj 2024 06:09