Poslovna scena
StoryEditor

Logistika - Posljednja rezerva za veliko rezanje troškova

14. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Vojna poslovica kaže se da iza svakoga velikog lidera stoji još veći logističar. U vojnom rječniku logistika označava granicu između reda i meteža, zbog nje se bitke gube ili pobjeđuju.

Iako ne upravljaju vojskom, već tržištem, svi koji se bave dostavom nekog proizvoda od točke ‘a‘ do točke ‘b‘ logistiku danas smatraju jednom od najbržerastućih djelatnosti na svijetu. Upravo smo zato ovotjednu temu broja u Lideru posvetili logističarima kao posljednjoj rezervi za veliko rezanje troškova. Edis Felić i Željka Laslavić istražili su što treba da hrvatska logistika postane konkurentna u EU, koje su tri ključne logističke karike te tko je sve u posljednje vrijeme izdvojio logistiku iz kompanije, a tko bi trebao.

Gordana Gelenčer obradila je temu centralizacije, a u tekstu ‘Država u strahu od lokalnih izbora traži zamjenu za neučinkovitost‘ doznajte koju su to primjeri nove centralizacije te što stručnjaci kažu o trenutnoj situaciji u kojoj svi putevi vode u Zagreb.

Matilda Bačelić pozabavila se fenomenom blefera. Naime, sve je više investitora koji žele preuzeti neku od domaćih posrnulih kompanija. Možda bi nešto i pokušali, ako im se da besplatno i(li) još plati da nešto preuzmu ili sagrade. Plan restrukturiranja, bankovne garancije i slične stvari za njih su nepotrebne tričarije. Iako i u razvijenim zemljama ima sumnjivih transakcija i investitora koji love u mutnom, mnogo ih je manje. U zemljama poput Hrvatske regulatorni oblik je blaži, pa je i više takvih situacija da bleferi imaju prilike sjesti za stol i razgovarati o velikim investicijam bez da se o njima znaju i najosnovniji podaci - adresa, iskustvo, kapital.....

Donosimo i lik i djelo Nataše Rapaić koju je Nadzorni odbor imenovao članicom Uprave T-HT-a te glavnom operativnom direktoricom za privatne korisnike na razdoblje od tri godine. Na toj će funkciji dosadašnja operativna direktorica - glavna direktorica za marketing za privatne korisnike, zamijeniti Johana Buséa, koji je od prvoga kolovoza prošle godine dao ostavku na tu poziciju.

Uz ovotjedni Lider očekuju vas i prilozi Leasing te Tko je tko u autoindustriji. Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

18. travanj 2024 20:17