Poslovna scena
StoryEditor

Lošinju svjetska nagrada za održiv razvoj turizma

30. Rujan 2013.

Otok Lošinj osvojio je prestižnu nagradu međunarodne organizacije Skal International za održiv razvoj u turizmu, izvijestili su danas iz Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

Skal International, organizacija koja okuplja svjetske turističke lidere iz cijelog svijeta promovirajući globalni turizam, nagrade dodjeljuje zadnjih 11 godina u različitim kategorijama.

Najbolju ocjenu Lošinju u kategoriji "gradovi" donijela su tri nezavisna člana komisije naglasivši da se radi o izuzetno kvalitetnoj viziji dosadašnjeg i budućeg razvoja turizma na lošinjskom arhipelagu, navodi se u priopćenju i dodaje kako su osnovni kriteriji nagrade bili doprinos očuvanju prirode i okoliša, očuvanje kulturne baštine, uključenost i prednosti zajednice/destinacije, edukacija, poslovna sposobnost i inovacije.

Važno je i pažljivo planirano upravljanje destinacije uz sinergiju grada, turističke zajednice, privatnog i javnog sektora, a ove je godine u suradnji s Institutom za turizam na tom otoku usvojen i Program razvoja održivog turizma Lošinja koji se naslanja na već postojeće pozicioniranje Lošinja kao otoka vitalnosti, ističu iz Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

U budućnosti su planirana infrastrukturna ulaganja grada Malog Lošinja, obnova i dodatna kvaliteta smještaja u postojećim hotelima, kampovima, u privatnom smještaju, planira se uvesti i novi modeli upravljanja otpadom i vodom, nastaviti poticati energetska učinkovitosti i ekološka gradnja turističkih objekta, izgraditi nova parkirališta, stvoriti ponudu lokalnog brodskog prijevoza između manjih mjesta i druge aktivnosti.

Dosta će se pažnje posvetiti razvoju kulturnog i zdravstvenog turizma te projektima edukacije.

Nagradu Skal-a u ime Hrvatske i Lošinja na otvorenju 74. svjetskog kongresa te organizacije (na kruzeru Carnival Glory koji je krenuo iz New Yorka) 29. rujna preuzela je predsjednica Skal kluba Kvarner i hrvatska predstavnica u međunarodnom vijeću te organizacije Katarina Hauptfeld.

Na nagradi su Lošinju čestitali ministar turizma Darko Lorencin, direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić, ističući pritom da je lošinjski razvoj turizma s kvalitetnim partnerima u destinaciji sjajan koncept i primjer mnogima koji je prepoznat i u svijetu.

Direktorica malološinjske Turističke zajednice Đurđica Šimičić nagradu smatra profesionalnom potporom onome na čemu već godinama na tom otoku rade, ali i odgovornošću za nastavak kvalitetnog rada i provedbe budućih projekata.

26. travanj 2024 10:30