Poslovna scena
StoryEditor

Mađari zaprijetili tužbom, nema rasprave o hrvatskim zahtjevima

25. Rujan 2012.
Piše:
liderhrt

U Ini je održana izvanredna sjednica Uprave na kojoj su se tri hrvatska člana otvoreno pobunila zbog toga što su potpuno razvlašćeni u upravljanju nacionalnom naftnom kompanijom, no prema izvorima HRT-a predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott na njihove je navode burno reagirao.

Nije im se, naime, svidjelo što su informacije o tome dospjele u javnost. Mađarska strana ignorirala je zahtjeve hrvatskih članova Uprave. O njima nisu htjeli ni raspravljati, opravdavajući se pravnim nelogičnostima. Hrvatskim su članovima u jednom trenutku zaprijetili kaznenim progonom. Mađarska strana čvrsta je u stajalištu kako nema izmjena dioničarskog ugovora.

- Referirajući se na nedavne netočne izjave u medijima, podsjećamo da je Uprava u kolovozu 2011. jednoglasno usvojila izmjene internih akata, nakon otklanjanja manjih neusklađenosti. Izmjene su primljene na znanje i od strane Nadzornog odbora Ine na sjednici održanoj 12. rujna 2011. – stoji u službenom priopćenju Ine te se napominje kako nemaju namjeru ponovo otvarati to pitanje.Ističu kako su spremni poduzeti zakonske radnje protiv bilo koje privatne ili pravne osobe koja ‘ iznosi netočne navode te time nanosi štetu ugledu i poslovanju kompanije‘.Tvrde kako Uprava, Glavna skupština, te Nadzorni odbor Ine rade temeljem općih akata o korporativnom upravljanju koji su usvojeni na Glavnoj skupštini dioničara i Nadzornom odboru 2009. te kako je za bilo kakve promjene upravljačke strukture potrebno je suglasje dioničara kompanije.

- Uvriježena je praksa da se zbog obujma poslovanja, važne odluke donose na razini Uprave, dok Uprava za svakodnevne operativne odluke ovlast daje izvršnim direktorima. Uprava je u više navrata postupala u skladu s navedenim – poručili su iz Uprave.Nadalje, poručuju kako nije u nadležnosti Uprave donošenje odluke kojom bi se MOL-u, kao dioničaru koji ima prevladavajući utjecaj nad Inom uskratilo korištenje prava na informiranje i nadzor, sadržanima u aktima o upravljačkoj strukturi (poput pravila konzultacije sa MOL Grupom). Što se tiče učestalosti sjednica Uprava kaže kako je program za ovu poslovnu godinu jednoglasno donesen, a ‘sjednice Uprave održavaju se sukladno poslovnim potrebama kompanije‘.Na kraju, Uprava smatra da u ovoj fazi nije potrebno mijenjati pravila rada kompanije, stoji u Ininom priopćenju.

Podsjetimo, tri hrvatska člana Inine Uprave, Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer, zatražili su danas na izvanrednoj sjednici da u Upravi rade ono za što su i plaćeni. Predstavnicima MOL-a predali su zahtjev na 10 stranica na kojima tvrde kako su marginalizirani, da se Ina vodi nelegalno te da je postala podružnica MOL-a.

26. travanj 2024 21:32