Poslovna scena
StoryEditor

Mandat Čovića u Holdingu i dalje neizvjestan

12. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Većinom glasova u Gradskoj skupštini predloženo je da se Ivi Čoviću da novi četverogodišnji mandat, no zadnju riječ ima Skupština Holdinga.

Sudbina Ive Čovića kao predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga i dalje je neizvjesna pa čak i nakon sjednice Skupštine grada Zagreba gdje se raspravljalo o njegovom mandatu, piše portal Zagrebancija.com. Na njoj je većinom glasova zastupnika SDP-a, NL-a Tatjane Holjevac, HSU-a, HNS-a Skupštini društva Zagrebački holding predloženo da se Čoviću da novi, četverogodišnji mandat.

- Ne znam kako će proći glasanje na Skupštini Holdinga, ali mi ovdje poštujemo proceduru i Zakon – rekao je Jurica Meić (SDP) te dodao kako Čović ne bi trebao snositi odgovornost za loše stanje u gradskom komunalnom poduzeću, već gradonačelnik.

- Poslovanje Holdinga ne ovisi o Ivi Čoviću, on će moći potpuno upravljati tek kada prođu izbori i promjeni se gradonačelnik – zaključio je Meić. S njim se složila i Morana Paliković Gruden koja je kazala kako poslovanje Holdinga ovisi o proračunu kojeg predlaže gradonačelnik. Upitala je zastupnike opozicije zašto im za donošenje ove odluke treba izvještaj i program Ive Čovića.

- Svi znamo što se događa u Holdingu i kako Čović radi – rekla je Paliković Gruden. No, kao i u Skupštini grada Zagreba, tako i u Skupštini Holdinga sjede i oporbeni predstavnici (HDZ, HSLS, HSS) koji, ako je sudeći njihovom glasovanju na Sjednici gradske Skupštine, neće dignuti ruku za Čovićevo reimenovanje.

HSS-ovac Nenad Matić je na početku izlaganja ironično pozdravio Čovića ‘‘kojeg nema kada se raspravlja o njegovoj budućnosti‘‘.- Donosimo odluku bez kandidata, nemamo raspravu, nemamo program, nemamo izvještaj. Treba poštivati proceduru. Zašto nije raspisan javni natječaj da se predsjednik Uprave jedne od najvećih tvrtki izabere na transparentan način – rekao je Matić.

Njegov stranački kolega Stjepan Horvat kazao je da ovdje postoji sukob interesa jer predsjednika Uprave biraju zastupnici od kojih su neki zaposleni u toj tvrtki.

- SDP je osvojio vlast i dobio priliku da upravlja ovim gradom. Neka sada preuzmu odgovornost – rekao je Horvat. Margareta Mađerić (HDZ) kazala je kako Čović ne zaslužuje još jedan mandat jer su iza njega loši poslovni rezultati. Dodala je kako je sam način izbora neprihvatljiv.

Podsjetimo, za Čovićevo reimenovanje potrebno je svih 11 glasova članova, odnosno predstavnika Skupštine sukladno odluci Trgovačkog društva. Prema našim informacijama, sjednica Skupštine Zagrebačkog holdinga trebala bi biti održana sredinom idućeg tjedna s navedenom točkom dnevnog reda. Čak nekoliko SDP-ovih zastupnika uvjeravaju nas kako će i Danira Bilić (HDZ) i Darinko Kosor (HSLS) i Nenad Matić (HSS) dati podršku Čoviću.

Naime, oni su uvjereni da će sva tri zastupnika biti stjerana u kut i da će morati reći ‘‘za‘‘ Čoviću. Time će podijeliti odgovornost za njegov novi mandat, a time će godinu dana uoči izbora izbaciti adut ‘‘kritiziranje SDP-a kroz loš rezultat Holdinga‘‘.

- Želimo ih izvuči na čistinu i vidjeti što oni misle. Ako su bili za Čovića i cijelu upravu prije dvije godine, i da nisu izašli iz Skupštine društva nego puštali spinove da ćemo ih izbaciti, onda su i oni jednako odgovorni za Holding kao i mi – smatra jedan SDP-ovac.

Oporbeni zastupnici pak to demantiraju i najavljuju ‘‘ruku protiv‘‘. Kažu da je Čović po njima prošlo svršeno vrijeme, a "ako ga SDP toliko želi, neka ga sami izaberu".

Ako Čovićev reizbor zaista propadne, do lokalnih izbora u svibnju Holding vode preostalo troje članova Uprave Holdinga – Branimir Delić, Alenka Košiša Čičin Šajn i Vlasta Pavić. Iako je u taj scenarij na prvu teško za povjerovati, mnogi SDP-ovci nas uvjeravaju da je to to - Čović će biti prošlost Zagrebačkog holdinga.

Jedino ako nakon sjednice Skupštine Holdinga, prije ljetne stanke, na ionako planiranoj izvanrednoj sjednici Skupštine zbog rasprave oko UPU-a Kampusa Borongaj, kao druga točka dnevnog reda bude i ona oko izbora novih predstavnika Skupštine Holdinga koji će dolaziti isključivo iz vladajuće većine u Skupštini plus HNS.

O toj se mogućnosti, kaže jedan SDP-ovac, nije raspravljalo i time bi SDP sam sebe pokopao jer bi išao kontra odluke kojom su prije dvije i pol godine Bandiću oduzeli vođenje Holdinga kao ‘‘alfe i omege‘‘ gradske tvrtke.

25. travanj 2024 03:40