Poslovna scena
StoryEditor

Manja dobit zbog stanja u ekonomiji, predstečajnih nagodbi i regulatora

19. Svibanj 2014.

Erste&Steiermaerkische Bank d.d. je u prva tri mjeseca ove godine zadržala stabilan trend operativnog poslovanja, a smanjenje neto dobiti, koja je u prva tri mjeseca iznosila 12,5 milijuna kuna, u odnosu na 76,7 milijuna kuna u istom prošlogodišnjem razdoblju, rezultat je i dalje povećanih troškova rezerviranja koji proizlaze iz trenutačnog stanja u gospodarstvu.

Prema podacima koje je danas objavila Erste banka, ukupna aktiva banke na kraju ožujka iznosila je 59,8 milijardi kuna, što je za 0,5 posto manje u odnosu na kraj 2013. Ukupni krediti iznosili su 40,1 milijardi kuna ili 0,8 posto manje u odnosu na kraj prošle godine. Ukupni depoziti krajem ožujka od 33,9 milijardi kuna manji su za 1,4 posto u odnosu na kraj 2013.

Ističu kako stabilnu poziciju banke potvrđuje ostvareni operativni rezultat u prva tri mjeseca 2014. od 312,5 milijuna kuna, što je 3 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Smanjenje neto dobiti, koja je u prva tri mjeseca iznosila 12,5 milijuna kuna, rezultat je i dalje povećanih troškova rezerviranja koji su bili očekivani i predviđeni za prvu polovicu 2014., a proizlaze iz trenutačnog stanja u gospodarstvu, provođenja postupaka predstečajnih nagodbi, kao i regulatornih zahtjeva. Shodno tome, postignuti financijski rezultat već je ranije bio ugrađen u poslovne planove banke za prvo tromjesečje 2014., navode iz Erste banke.

- Objektivni tržišni uvjeti i opća gospodarska situacija u prvom dijelu 2014. i dalje je vrlo zahtjevna te izravno utječe i na poslovanje bankarskog sektora. Unatoč tome, operativno poslovanje banke bilježi stabilan, odnosno blago uzlazni trend - naglasio je predsjednik uprave Erste banke Petar Radaković.

Prema konsolidiranom financijskom izvještaju Erste grupe za prva tri mjeseca 2014. ukupna aktiva iznosila je 69,1 milijardu kuna, što je za 1,8 posto više u odnosu na kraj 2013. Operativni rezultat Grupe bio je 408,7 milijuna kuna ili 8,2 posto viši nego u godini prije. Neto dobit Grupe u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila je 84,1 milijun kuna, u odnosu na 118,9 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine.

Erste grupa osim banke uključuje i ovisna društva Erste DMD, Erste Nekretnine, Erste & Steiermärkische S-Leasing, Erste Delta, Erste Bank Podgorica, Erste Card Club grupu i Erste Factoring.

25. travanj 2024 17:03