Poslovna scena
StoryEditor

Manji broj projekata za istraživanje i razvoj, ali veći iznosi potpora

28. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Razvojno-istraživačke aktivnosti nigdje u svijetu nisu visokoprofitni poslovi, ali podižu konkurentnost zemlje, zapošljavaju visokoobrazovane, povećavaju izvoz te stvaraju dodanu vrijednost - istaknula je predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesla Gordana Kovačević na 4. Liderovom Klubu izvoznika.

Upravo zato u Ericsson NT-u podržavaju ideju da se razvojno-istraživačke aktivnosti u Hrvatskoj odrede kao strateški važne te da se uz postojeći model poticaja uvede novi model koji se uspješno primjenjuje u razvijenim zemljama svijeta, rekla je Kovačević.Priznavši kako situacija nije baš poticajna, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika, rekao je kako velika većina tvrtki u Hrvatskoj, točnije 90 posto, mikrotvrtke s manje od 10 zaposlenih te da je teško u takvoj strukturi očekivati velike investicije i ulaganja u istraživanje i razvoj.

Podsjetio je kako se Hrvatskoj sljedeće godine otvara mogućnost korištenja strukturnih fondova EU-a koji imaju za cilj poticanje razvoja, a procjenjuje se kako će oko milijardu eura godišnje biti na raspolaganju. Naravno, na našoj sposobnosti i pameti ostaje da taj novac i iskoristimo.- U suradnji s HAZU-om i ostalim sudionicima znanstvene zajednice napisane su smjernice za izradu strategije znanosti i tehnologije te se nadamo da će strategija biti gotova do kraja godine - rekao je Zelenika. Na čelu koordinacijskog tijela za izradu strategije trebao bi biti premijer.  Isto tako, ideja je da se broj projekata za razvoj i istraživanje smanji te da se poveća iznos za one koji su uistinu kvalitetni. Naime, do sada se po projektu dodjeljivalo tek 60 tisuća kuna, kazao je Zelenika, a u tom smjeru su išle i Izmjene i dopune Zakona o hrvatskoj zakladi za znanost.

Pomoćnik ministra najavio je i skoro raspisivanje natječaja za ravnatelja nove Poslovno-inovacijske agencije, te komentirao kako i među članovima Liderova Kluba izvoznika sigurno ima itekako sposobnih za tu funkciju. Kroz tu agenciju usmjerit će se dio sredstava iz novog projekta za razvoj znanosti i tehnologije koje je Ministarstvo potpisalo sa Svjetskom bankom a u koji će se do 2015. uložiti 20 milijuna eura. Jedan od programa koji smo nudili, rekao je Zelenika, bilo je zapošljavanje doktora znanosti u gospodarstvu.– Na natječaj su nam se javila samo četiri čovjeka, što znači da program nije bio prepoznat u gospodarstvu ili nije bio dovoljno oglašen -zaključio je Zelenika.

20. travanj 2024 15:01