Poslovna scena
StoryEditor

Maras o Centar banci: Ne može se povući analogija s privatizacijom 90-ih

21. Kolovoz 2013.

Ulazak češke J&T banke u Centar banku dobrodošao je, jer će je banka kapitalno ojačati, i to nije isto događajima iz 1990-ih godina kada je država jeftino prodala sanirane banke, ocijenio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, nakon objave rezultata natječaja Poduzetničkog impulsa za mjeru Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika.

Upitan za komentar novinskih napisa prema kojima država isto kao i 1990-ih godina državnim novcem saniranu banku prodaje strancima, Maras je odgovorio da je interes države i poduzetnika okrupnjavanje bankarskog sektora kako bi mogao kreditirati privredu.

-Ulaganje 200 milijuna kuna stranog kapitala u hrvatski bankarski sustav smatram dobrim. Centar banka i nakon državnih ulaganja od 48,5 milijuna kuna treba još kapitala te se zato ne može povući analogija s ranijom privatizacijom banaka- rekao je Maras.

Dioničari Centar banke prošli su tjedan na skupštini banke prihvatili ponudu češke J&T Banke za dokapitalizaciju u iznosu od 75 milijuna kuna. Iz J&T-a najavljuju da su u dva koraka spremni uložiti 150 milijuna kuna, a prvi korak je ulaganje 75 milijuna.

Današnji tisak problematizira dokapitalizaciju Centar banke držeći kako je riječ o slučaju koji podsjeća na 1990-te godine, kad su banke sanirane državnim novcem, a potom jeftino prodane strancima. Podsjeća se pritom da J&T plaća deset kuna za dionice Centar banke, koje je država kao 50-postotni vlasnik Fonda za gospodarsku suradnju Alternative, lani plaćala 200 kuna.

Češka J&T banka dio je J&T grupacije, koja je snažan srednjoeuropski financijski investitor. Glavni fokus im je na pružanju usluga privatnog bankarstva, upravljanju imovinom za privatne klijente i institucije, investicijskom bankarstvu i financiranju projekata.

Osim J&T Banke Prag i J&T Banke Bratislava, J&T grupa također u svom vlasništvu ima J&T Banku ZAO Moskva te od 2008. godine J&T Bank and Trust Barbados. Od 1. srpnja 2013. J&T je također stekao 88 posto udjela u slovačkoj Poštova Banci.

19. travanj 2024 01:38