Poslovna scena
StoryEditor

Maraska prva u Dalmaciji priključena na plin

12. Rujan 2012.

Zadarska tvrtka Maraska prvi je proizvodni pogon u Dalmaciji priključen na plinsku mrežu, a obilježeno je to danas prigodnom svečanošću na kojoj je bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Maraska je poslovni subjekt s iznimno dugom tradicijom, ali i iznimnim poslovnim planom. Sve to dokazuje da je Maraska jedan od najstabilnijih poslovnih subjekata u ovoj županiji, ali i jedan od vodećih proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, rekao je Jakovina.

Napominje i kako su ciljevi ministarstva i proizvođača zajednički. Poljoprivreda nije samo primarna proizvodnja, već je i prehrambena i prerađivačka proizvodnja, vi ste u tome važan kotačić, a ministarstvo će vam biti dobar i pouzdan partner, poručio je.

Uz godišnju potrošnju od 400.000 prostornih metara prirodnog plina, Uprava Maraske očekuje da će na računima za energiju uštedjeti 35 do 40 posto. Investicija je vrijedna 1,7 milijuna kuna i vrlo je značajna za razvoj tvrtke, budući da bi trebala smanjiti troškove za trećinu, istaknuo je predsjednik Uprave Maraske Vandri Montabelo. Tvrtka se do sada kao energentom koristila loživim uljem, pa je i zaštita okoliša vrlo važan segment ove investicije.

Nakon Maraske, tvrtka EVN Croatia plin planira priključenje zadarske Opće bolnice i Sportskog centra Višnjik, a do kraja godine plin bi trebalo početi koristiti i prvih 65 kućanstava u naselju Put Crvenih kuća. Inače, od početka radova, prošle godine u travnju EVN Croatia plin izgradio je 30 kilometara plinske mreže u Zadarskoj županiji, a planira se izgradnja još oko 60 kilometara.

Osim za Zadarsku, EVN Croatia ima koncesiju za izgradnju plinske mreže i u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a iz te tvrtke najavljuju da će tijekom rujna započeti radove na izgradnji plinske mreže u Splitsko-dalmatinskoj županiji u Dugopolju, gdje su brojni poslovni subjekti izrazili interes za priključenje na plin. Iz EVN-a ističu da se ukupan iznos ulaganja na izgradnji plinske mreže u Dalmaciji procjenjuje na oko 750 milijuna kuna.

16. travanj 2024 13:11