Poslovna scena
StoryEditor

Marić i Počivalšek nastavljaju razgovore o Cimosu

30. Siječanj 2017.

Ministar državne imovine Goran Marić i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek susrest će se u ponedjeljak popodne u Otočcu ob Krki i nastaviti razgovore o rješenju problema tvrtke Cimos, potvrđeno je Hini iz Ministarstva državne imovine.

Sastanak bi, kako se doznaje, trebao početi u 16 sati.

Marić i Počivalšek sa suradnicima pokušavaju pronaći rješenje kako bi se deblokirala prodaja koparske kompanije Cimos talijanskom financijskom fondu Palladio Finanziaria. Zbog toga su se sastali u Zagrebu 19. siječnja.

Već zaključen kupoprodajni ugovor, po kojemu bi talijanski investitor za Cimos platio 100.000 eura i preuzeo njegove dugove prema bankama, ne može se realizirati zbog tužbe hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) protiv Cimosa.

Koparskoj tvrtki početkom 2016. godine zagrebački Trgovački sud izdao je privremenu zabranu raspolaganja imovinom u Hrvatskoj zbog duga bivšoj Riječkoj banci većeg od 20 milijuna eura, ali se ta tvrtka žalila na rješenje. Odluka o blokadi Cimosove imovine u njegovim tvrtkama u Roču i Buzetu donesena je poslije podnošenja tužbe zbog neplaćenog duga koji je od bivše Riječke banke preuzeo DAB.

>>>G. Marić: Nova ponuda za Cimos ne zadovoljava zahtjeve

Ne nađe li se uskoro za to rješenje, talijanski bi investitor mogao odustati od kupnje Cimosa.

Marić i Počivalšek su nakon svoga zagrebačkog sastanka izvijestili izvijestili kako je slovenska strana konkretizirala svoju ponudu za rješenje problema Cimosa te istaknuli uvjerenje da bi se uskoro mogao postići konačni dogovor.

Idućih dana hrvatski i slovenski mediji prenijeli su neslužbene informacije da je slovenska strana Zagrebu poslala prijedlog o vansudskoj nagodbi i isplati 5 milijuna eura, što je više nego što je nudila ranije, za dug Cimosa prema Riječkoj banci čija je glavnica oko 20 milijuna eura.

Goran Marić potom je potvrdio da je iz Slovenije došla nova ponuda, ali da ona još ne ispunjava zahtjeve hrvatske strane.

U međuvremenu, Zdravko Počivalšek je ustvrdio da je do utorka, 31. siječnja, kada istječe rok za sporazum s hrvatskom stranom, moguće doći do rješenja te da on u tom pogledu ostaje optimist. On je tako komentirao navode nekih slovenskih medija da su pregovori propali i da će Cimos zato završiti u stečaju, jer je talijanski investitor, fond Palladio Finanziaria, odustao od kupoprodajnog ugovora.

Investitor Palladio Finanziaria u četvrtak je "lošu banku", jednu od suvlasnica Cimosa, obavijestio da će se iz povući iz kupoprodajnog ugovora, ako se dogovor o vansudskoj nagodbi između Slovenije i Hrvatske oko Cimosova dugovanja ne postigne do kraja siječnja, tj. do utorka.

>>>Slovenski mediji: Talijanski investitor ‘postavio ultimatum’ za kupnju Cimosa

Cimos na sam rasplet otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije nema izravnog  utjecaja, ali želimo i nadamo se da će dogovor između dviju Vlada biti pravovremeno postignut, poručio je u ponedjeljak predsjednik Uprave Cimosa Gerd Rosendahl na zajedničkoj konferenciji za novinare Uprave Cimosa i  vodstva hrvatskog  dijela grupacije Cimos održanoj u Kopru.

20. travanj 2024 09:48