Poslovna scena
StoryEditor

Mário Mát‘aš doveo prvi privatni vlak na hrvatske pruge

03. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Adria Transport, hrvatska tvrtka koju je osnovao Slovak Mário Mát’aš, provezla je hrvatskim prugama prvi privatni vlak. Na taj način i službeno je završen monopol Hrvatskih željeznica i liberalizacija tržišta napokon je zaživjela.

Nije bilo lagano, priča nam Mát’aš, koji je za ishođenje svih dozvola potrošio dvije godine i otprilike dva milijuna eura. Cijela bi priča mnogo više stajala da se može naplatiti vrijeme i živci koji su potrošeni u zadnje dvije godine.

- Morali smo ispuniti visoke standarde koje su pred nas postavljeni i nije bilo lagano. Sada smo napravili zadnji test kada smo 23. kolovoza prevezli vlak iz Slavonskog Broda u Vinkovce. Više ne postoji zapreke za normalno poslovanje po hrvatskim prugama i sada krećemo u pronalazak klijenata kako bismo ispunili svoje planove. U razgovorima smo s nekim kupcima, ali o imenima ne bismo dok se posao ne potpiše - rekao nam je u razgovoru Mát’aš.

Iako su izravni konkurenti HŽ Cargu, koji je dosad imao monopol na prijevoz robe po prugama, otvoreni su za suradnju s izravnim konkurentom. S obzirom na to da su im kapaciteti ograničeni, očekuju izmještanje dijela poslova na HŽ Cargo u prvom dijelu poslovanja.

- Nećemo odmah imati kapacitete za svu svoju robu i tu smo otvoreni za suradnju s HŽ Cargom. Cilj nam je vratiti dio izgubljene robe na prugama u Hrvatsku da bismo na kraju profitirali i mi i HŽ Cargo. Želim da nas smatraju partnerom u poslovanju, a ne konkurentom. Nećemo im uzimati poslove, već ćemo pokušati naći druge kompanije s kojima ćemo poslovati. Naša su domaća tržišta Češka, Slovačka i južna Poljska, gdje posla ima. Samo u Košicama preveze se tereta koliko u cijeloj Hrvatskoj. Ima prilika samo ih treba uzeti - pojasnio je Mát’aš.

Ističe da je u Hrvatskoj godišnji promet robom sada oko 10 milijuna, a na vrhuncu je bio 18 milijuna tona. Pola od izgubljenog prometa više se ili ne proizvodi ili se ne koristi željeznicom, a prema njihovim procjenama četiri milijuna zaobišlo je Hrvatsku kao tranzitnu zemlju.

- Cilj je ta četiri milijuna vratiti u Hrvatsku. To neće biti lako i neće se dogoditi preko noći, već se moraju promijeniti neki tranzitni putevi. U tome vidimo veliki potencijal za svoju kompaniju i nadamo se da ćemo odmah uspjeti dio robe preuzeti za poslovanje - objasnio nam je Oliver Krilić, koji vodi poslovanje u Hrvatskoj.

U prvoj godini pred sebe su postavili ambiciozan plan prijevoza 1,6 milijuna tona robe, što bi omogućilo oko 10 milijuna eura prihoda. Svjesni su da neće biti lagano, ali s mnogo truda i ulaganja nadaju se da će to ostvariti.

- Adria Transport posluje u drugim zemljama regije, ali ovo je prvi put da ćemo biti operateri u željezničkom prometu. Do sada smo posuđivali od drugih cargo prijevoznika, a sad smo vidjeli svoju priliku krenuti samostalno. Uvest ćemo lokomotive i vagone, a u slučaju da nam nedostaje nešto potpisali smo ugovore s HŽ Putničkim prijevozom o iznajmljivanju lokomotiva. No cilj je imati vlastititu infrastrukturu da ne bismo ovisili o tuđim kapacitetima - objasnio je Mát’aš.

U prvoj fazi planiraju zaposliti do 100 ljudi koji bi radili u Hrvatskoj, a sa širenjem posla i više. Nakon što su provezli prvi privatni vlak hrvatskim prugama posao nije gotov.

- Ove godine ne možemo imati redovne linije jer je plan vožnje već ugovoren te možemo dogovarati samo ad hoc linije ako ima slobodnih termina, o čemu pregovaramo s HŽ Infrastrukturom. Sredinom prosinca napravit će se novi vozni red, u kojem ćemo zakupiti svoje trase i toga ćemo se držati. To će označiti pravi početak našeg poslovanja - ističe Krilić.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

25. travanj 2024 20:09