Poslovna scena
StoryEditor

Mario Vukelić: Neprihvatljivo je da tvrtke odlaze u stečaj zbog začaranoga kruga neplaćanja

09. Lipanj 2016.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Sudac Mario Vukelić, predsjednik Visokoga trgovačkog suda RH, napisao je knjigu-udžbenik ‘Trgovačko pravo i pravo društava    za poduzetnike i menadžere’ kako bi ih upoznao s osnovnim pojmovima prava s kojima se najčešće susreću u svome poslu. Diplomirani je pravnik i ekonomist s 33 godine staža u trgovačkom sudstvu. U slobodno vrijeme na Veleučilištu Vern’ predaje više pravnih kolegija, među ostalim Trgovačko pravo. Voli rad sa studentima, od kojih su mnogi već i sami poduzetnici. Želi kod njih pobuditi svijest koliko je važno biti upoznat i s pravnim dijelom materije kojom se bave te produbiti logičko i kritičko razmišljanje, koje je kod nas često zapostavljeno. Nakon tri godine rada knjiga će biti objavljena ovoga ljeta, a recenzenti su akademik Jakša Barbić i prof. dr. sc. Siniša Petrović. Akademik Barbić knjigu je u svojoj recenziji ocijenio prilagođenom upravo za menadžere, koji će ne samo naučiti osnove koje im trebaju u poslu nego će, što je jako važno, znati kad se i kako obratiti pravnom stručnjaku za pojedina područja prava kako bi ostvarili i zaštitili svoja prava i interese na vrijeme, a ne završili poslovni odnos sa štetnim posljedicama. O sadržaju i ciljevima udžbenika, pojmovima i institutima trgovačkog prava s kojima se svakodnevno susrećemo i sastavni su dio svakoga poslovnog odnosa razgovarali smo s autorom, dugogodišnjim sucem Mariom Vukelićem.

• Smatrate da bi poduzetnici trebali imati elementarno teorijsko znanje o trgovačkom pravu i pravu društava, da bi trebali biti upoznati s osnovnim pravnim institutima. Može li im to pomoći u poslu kojim se bave? – Svakako. Trgovačko pravo i pravo društava nisu samo važan element pravne države nego i jedan od odlučnih elemenata gospodarskog sustava, njegove konkurentnosti i razvoja. Stoga je jasno da suvremeno gospodarstvo od poduzetnika i menadžera traži i širok interdisciplinarni pristup poslovanju. Važna je pretpostavka uspješnosti poduzetnika poznavanje osnova trgovačkog prava i prava društava. U tom udžbeniku opširna je teorijska i zakonska materija trgovačkog prava predstavljena selektivno, uopćeno i sažeto radi lakšeg razumijevanja katkad apstraktnih pojmova i uz navođenje primjera iz prakse. No jedno je poznavati osnove, a drugo upuštati se u rješavanje složenih situacija jer to na kraju završi loše za poduzetnike i njihovo poslovanje. Zato je važno da se knjiga ne shvati kao priručnik poput ‘sâm svoj pravnik’, nego upravo suprotno, da bude putokaz kad se obratiti pravnom stručnjaku. Osim toga, imao sam na umu da se tom knjigom mogu služiti i poduzetnici koji već posluju na tržištu, i to neovisno o prethodnom obrazovanju.

• Stečajni i predstečajni postupci predmet su propitkivanja uvijek povezanoga ne samo s biznisom nego i politikom. Jesmo li po tome specifični? – Svaki poslovni pothvat može završiti financijskom propašću, a prvi stečajni postupci bilježe se još od doba Rimskoga Carstva. Ni koncept predstečajnog postupka nije nov ni jedinstven, nismo ga mi izmislili. U stečaju su završile i neke poznate fizičke osobe kao Henry Ford, Walt Disney, čak i predsjednik SAD-a Abraham Lincoln. Danas u Europskoj uniji svaki dan financijski propadne šestotinjak poduzetnika. Dakle, nismo toliko specifični. Treba istaknuti da u Hrvatskoj posljednjih godina bilježimo mnogo stečajnih postupaka, što je jedna od izravnih posljedica nedavne ekonomske recesije.

• U čemu je onda problem? – Nije upitno kad trgovačko društvo završi u stečaju zbog lošeg poslovnog plana ili izvanrednih okolnosti izvan njegova domašaja. To je katkad normalna posljedica poslovanja. Ne smijemo se bojati neuspjeha jer je ekonomski neuspjeh sastavni dio poslovanja. Inače, kad bi svaki poduzetnik bio uspješan, zvao bi se dobitnik, a ne poduzetnik. Problem je u zloporabi pojedinih odredbi kojima se uređuje stečajni ili predstečajni postupak. Također, neprihvatljivo je da trgovačka društva katkad odlaze u stečaj zbog začaranoga kruga neplaćanja koji niti su započeli niti mu pridonijeli. To je onda posljedica neadekvatna pravnog ili gospodarskog okružja, a ne loše poslovne politike. No čak i tada treba postaviti ono pitanje koje smo istaknuli mnogo puta: jesmo li se dovoljno osigurali i iskoristili sva sredstva osiguranja na početku poslovnog procesa?

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Lidera.

23. travanj 2024 20:24