Poslovna scena
StoryEditor

Marriott i Starwood dogovorili spajanje kojim nastaje najveća svjetska hotelska kompanija

17. Studeni 2015.

Američki hotelijeri Marriott International i Starwood Hotels sklopili su ugovor vrijedan 12,2 milijarde dolara kojim će stvoriti najveću svjetsku hotelsku kompaniju.

Uprave tih kompanija su se "jednoglasno dogovorile" da će Marriott kupiti Starwood, javlja u utorak BBC. Marriott će platiti 11,9 milijardi dolara u dionicama, a ostatak u gotovini, dok se zaključenje akvizicije očekuje do sredine 2016. godine. Sporazumom će se spojiti 19 brandova Marriotta, uključujući Ritz-Carlton i Fairfield Inn, sa Starwoodovim lancima hotela Westin, W i St. Regis. Dvije kompanije zajedno će imati više od 5.500 hotela s 1,1 milijun soba i 2,7 milijardi dolara prihoda.

Spajanjem će kompanije preuzeti vodeće mjesto britanskog lanca hotela InterContinental Hotels, koji ima nešto manje od 5.000 hotela.

- Natjecali smo se sa Starwoodom desetljećima, te mu se također divimo, kazao je J. W. Marriott, Jr., predsjednik kompanije iz Marylanda.

Izvršni direktor Marriotta Arne Sorenson, koji će biti na čelu nove grupe, rekao je da se dvije kompanije nadaju da će  postati "omiljena svjetska turistička tvrtka".

25. travanj 2024 12:18