Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Maruška Vizek objasnila razloge ukidanja Plave knjige nakon 28 godina

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta
Jozo Knez
Autor Jozo Knez

Kao što smo jučer pisali, Ekonomski institut u Zagrebu odlučio je kako časopis Privredna kretanja i ekonomska politika, takozvana Plava knjiga, prestaje s izlaženjem nakon gotovo 28 godina.

Iako su po objavi na stranicama Instituta krenule kritike na račun Instituta, ravnateljica Maruška Vizek objasnila je razloge prestanka izlaženja Plave knjige, a mi njenu izjavu prenosimo u cijelosti.

>>>Ekonomski institut gasi legendarnu ‘Plavu knjigu’ nakon gotovo tri desetljeća

– Znanstveno vijeće i Upravno vijeće Ekonomskog instituta Zagreb donijeli su na moj prijedlog odluku o gašenju ovog časopisa, što znači da su sva relevantna tijela Instituta sudjelovala u donošenju ove odluke. Odluci je prethodila i istovjetna preporuka o ukidanju časopisa od strane reakreditacijskog povjerenstva koje je u ime našeg osnivača Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za znanost i visoko obrazovanje ocjenjivalo rad Instituta. Valja napomenuti da je Ekonomski institut, Zagreb do sada izdavao dva znanstvena časopisa, Croatian Economic Survey i Privredna kretanja i ekonomska politika, oba zahvaljujući financiranju Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno poreznih obveznika. Reakreditacijsko povjerenstvo je konstatiralo, a uprava Instituta se s tim slaže da iz perspektive malog znanstvenog instituta koji broji svega 30 znanstvenika, a rekla bih i iz perspektive poreznih obveznika, izdavanja dva znanstvena časopisa nije opravdano, zbog čega smo se odlučili svoje snage usmjeriti u onaj časopis za kojeg smatramo da ima više šanse za ostvarivanje međunarodne vidljivosti i istinske znanstvene izvrsnosti, a to je Croatian Economic Survey – zaključila je ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek.

Komentari