Poslovna scena
StoryEditor

Mastercard i Maestro lani s više od milijarde beskontaktnih transakcija

17. Veljača 2016.

Posredstvom Mastercard i Maestro kartica lani je u Europi procesuirano više od milijarde beskontaktnih transakcija, što je rast od 150 posto u odnosu na 2014. godinu, priopćeno je u srijedu iz Mastercarda.

U četvrtom kvartalu 2015. godine u prosjeku je 13 posto svih transakcija obavljenih na prodajnim mjestima u Europi bilo beskontaktno.

Istodobno je  broj platnih kartica, mobilnih telefona i drugih beskontaktnih uređaja narastao za 121 posto, a obujam potrošnje ostvarene Mastercard i Maestro beskontaktnim karticama narastao je 183 posto u odnosu na godinu prije. Broj izdanih beskontaktnih kartica i uređaja porastao za 50 posto u odnosu na 2014., kaže se u priopćenju te kartičarske kuće.

Beskontaktna plaćanja prihvaćena su u 74 zemlje, a u Mastercardu kažu da se beskontaktne Mastercard i Maestro kartice ili uređaji trenutno mogu koristiti na preko četiri  milijuna prodajnih mjesta u svijetu.

"Porast korištenja i prihvata beskontaktnih plaćanja ohrabrujuć je, a isto tako ohrabruju i mogućnosti koje taj trend pruža trgovcima. Novo istraživanje pokazalo je da 48 posto svakodnevnih plaćanja u Europi iznosi manje od 25 eura što je iznos koji se može platiti uz pomoć beskontaktnog platnog terminala bez unošenja PIN-a.

Zahvaljujući visokom postotku transakcija što se mogu platiti bez unošenja PIN-a i volji kupaca za korištenjem beskontaktne tehnologije, trgovci su u idealnom položaju da iskoriste ove pogodnosti", navodi predsjednik kompanije Mastercard Europe Javier Perez.

Predsjednik odjela za centralnu i istočnu Europu kompanije Mastercard Europe George Simon zaključuje kako na temelju beskontaktne tehnologije kupci mogu uživati u brzim i sigurnim plaćanjima svakodnevnih potrepština. U Češkoj je, ističe Simon, prošle godine 77 posto Mastercard transakcija provedenih u trgovinama bilo beskontaktno, Poljskoj  55 posto,  Mađarskoj 40 te Slovačkoj 38 posto.

13. travanj 2024 15:43