Poslovna scena
StoryEditor

Matijašević: Kraljevica zbog Čačića gubi 40 milijuna eura

09. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Odluka o otvaranju stečaja u Kraljevici nepravedna je i štetna. Ondje su dva broda pred završetkom i njihovom prodajom moglo bi se uprihoditi 40 milijuna eura, a najavom otvaranja stečajnog postupka omogućuje se naručiteljima da istupe iz ugovora. Tu će štetu ponovno platiti porezni obveznici, upozorio je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, u emisiji ‘Karte na stol‘ Osječke televizije, a prenosi Tportal.

- Umjesto da se i Kraljevici ostavi dodatnih 90 dana kao 3. maju i Brodotrogiru, kako bi se ti brodovi završili i naplatili, mi sami sebi nanosimo štetu. A sve zbog tvrdoglavosti prvog potpredsjednika Vlade, Radimira Čačića, koji ne želi saslušati glas razuma - smatra Ozren Matijašević. Kaže da treba ubrizgati 20 milijuna likvidnih kuna kako bi se ubralo 40 milijuna eura i ako je onda stečaj za Kraljevicu rješenje, neka se otvara.Matijašević se pita i zašto se, unatoč jednako lošem poslovanju Brodosplita, Trogira i 3. maja, stečaj otvara samo u Kraljevici te ustvrđuje da to brodogradilište, politički gledano, predstavlja najmanji problem. Vladi zamjera što radnike Kraljevice ne tretira jednako kao radnike drugih brodogradilišta.

- Ne zazivam stečajeve u brodogradnji jer su neprovedivi. Imovina je državna i na pomorskom je dobru, pa ne može biti u pravnom prometu. Dakle, ako nema stečajne mase, a ostala je samo pokretna imovina koja je u razlučnim pravima banaka i države, kako će se vjerovnici naplatiti? - pita Matijašević.Matijašević tvrdi da Vlada nije riješila pitanje brodogradilišta, osim što je donijela odluke o dokapitalizaciji Uljanika putem radničkog dioničarstva i odabrala samoborski DIV kao kupca za Brodosplit, a za koji osnovano sumnjaju da nije zadovoljio uvjete natječaja. Zato su odmah zatražili sastanak na kojem će im Vlada obrazložiti argumente za takvu odluku. No sastanak je najavljen tek za četvrtak.

04. svibanj 2024 07:26