Poslovna scena
StoryEditor

Međimurje-plin smanjuje cijene usluga

05. Travanj 2013.

Čakovečka tvrtka Međimurje-plin će od sredine travnja smanjiti cijene nekoliko svojih nestandardnih usluga.

Riječ je demontaži plinomjera i druge mjerne opreme, ispitivanja instalacije za poduzetništvo, kao i obustave i nastavka isporuke plina, a nakon što je Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) toj tvrtki danas dalo pozitivno mišljenje na prijedlog izmjene cjenika za nestandardne usluge za ovu godinu.

U priopćenju HERA-e se podsjeća da su nestandardne usluge, prema Općim uvjetima za opskrbu prirodnim plinom, sve usluge koje nisu sadržane u naknadi za priključenje i dijelu cijene plina prema tarifnim stavkama za energetsku djelatnost distribucije plina. Te se usluge plaćaju prema posebnom cjeniku kojeg donosi svaki operator distribucijskog sustava uz prethodno pribavljeno pozitivno mišljenje HERA-e.

Tako će, u skladu s njihovim prijedlogom, Međimurje-plin d.o.o. od 15. travnja 2013. primjenjivati nove cijene dijela svojih nestandardnih usluga, navodi se u priopćenju sa sjednice Upravnog vijeća HERA-e.

Objašnjavaju kako će se smanjiti cijene sedam grupa nestandardnih usluga. Među njima su montaža ili demontaža plinomjera i druge mjerne opreme, što će po izmijenjenom cjeniku za pojedine veličine plinomjera biti jeftinije i do 50 posto, a značajno će se smanjiti i cijena ispitivanja instalacije za poduzetništvo, kao i cijena obustave i nastavka isporuke plina, ističu iz HERA-e i dodaju kako će se istodobno povećati cijene dvije nestandardne usluge, dok će iznosi ostalih ostati nepromijenjeni.

Iz HERA-e napominju i kako ta agencija ima obvezu izrade nove metodologije za utvrđivanje cijene nestandardnih usluga čija se primjena očekuje od početka 2014.

Kod njene izrade uzet će se u obzir mogućnost primjene ovako smanjenih cijena usluga i za druga distribucijska područja, najavljuju iz HERA-e napominjući i kako svi operatori distribucijskog sustava mogu samostalno HERA-i predložiti izmijene cijena nestandardnih usluga koje su u primjeni u 2013. godini.

Inače, HERA je sredinom prosinca prošle godine dala pozitivna mišljenja na prijedloge cjenika nestandardnih usluga 36 operatora plinskog distribucijskog sustava, 35 opskrbljivača koji plinom opskrbljuju kućanstva te po jednog operatora plinskog transportnog i sustava skladišta plina - Plinacro i Podzemno skladište plina - PSP.

Ti se cjenici primjenjuju od početka ove godine, a prema njima će primjerice cijena ispitivanja ispravnosti i nepropusnosti postojeće instalacije u obiteljskoj kući, ako je plinomjer izvan građevine, biti najviše 199,55 kuna, a ako je u kući najviše 435,51 kunu.

19. travanj 2024 06:38