Poslovna scena
StoryEditor

Među 40 tvrtki za istraživanje podmorja u Libanonu i jedna hrvatska

23. Travanj 2013.

Hrvatska naftna kompanija Ina ušla je u krug 40-ak naftnih kompanija ne-operatora koje su se uspjele izboriti za predkvalifikacijski status na natječaju za dobivanje dozvola za istraživanje u podmorju u Libanonu.

Prema podacima s internet stranice libanonskog Ministarstva energije i vode, u prvoj rundi natječaja za libanonski offshore EEZ (Exclusive Economic Zone) ukupno su se za operatora i ne-operatora javile 52 kompanije, a pretkvalifikacijski status dobilo je njih 46, među kojima i Ina.

Ina se tako nalazi među kompanijama koje su se predkvalificirala za daljnje pregovore koji će, kako je planirano, trajati od rujna do kraja ove godine, a rezultati i izabrane kompanije bit će poznati u veljači iduće godine

Iz Ine se neslužbeno doznaje kako se u taj proces ulazi u konzorciju s jakom naftnom kompanijom, a trenutno se pregovara s nekoliko svjetskih kompanija.

Regija Bliskog Istoka i sjeverne Afrike (MENA regija) i inače je u intersu Ine za neke daljnje projekte, primjerice u Egiptu, Siriji gdje su već radili, kažu u Ini.

Uspjehom u Ini smatraju i predkvalifikaciju s obzirom da su se našli u krugu najvećih naftnih kompanija svijeta.

Naime, za ne-operatora je pristiglo 38 prijava, od čega su 34 prihvaćene za predkvalifikacijski status, a Ina se našla u grupi kompanija kao što su primjerice i njen strateški partner, mađarski Mol, austrijski OMV, talijanski Edison, francuski GDF Suez, ruski Roseneft ili Lukoil, a tu je i niz tvrtki iz Velike Britanije, Turske, Japana, azijskih i arapskih zemalja.

Na natječaju se za operatora javilo 16 velikih svjetskih naftnih kompanija, a pretkvalifikacijski status dobilo je njih 12, među kojima primjerice američki Chevron i ExxonMobil, talijanski Eni, španjolski Repsol, nizozemski Shell, norveški Statoil, francuski Total, itd.

25. travanj 2024 09:32