Poslovna scena
StoryEditor

Menadžerska karta: Čelnici najvećih tvrtki bježe iz centra Zagreba

10. Lipanj 2015.

Od tisuću najvećih tvrtki u Hrvatskoj 434 ima čelnike u Zagrebu. Među njima čak 140 živi na najatraktivnijim lokacijama na obroncima Medvednice – između Mikulića i Bukovca.

Podsljemenska je zona, očekivano, najatraktivnije mjesto za život menadžera. A riječ je i o području koje je doživjelo velik pad cijena zbog prevelike izgrađenosti – pojam urbane vile izgubio je osnovno značenje. Taj zaključak proizlazi iz podataka o prebivalištu glavnih menadžera (direktora i predsjednika uprava), odnosno iz istraživanja Mislava Petričevića, vlasnika IT konzultantske tvrtke Pet tri četiri koja razvija startup-proizvod b-ra.in. (analitički alat koji povezuje društvenu mrežu, ‘big data‘ i tekstnu analitiku).

Od globalnoga k lokalnom

Kombiniranjem podataka iz Liderove publikacije ‘1000 najvećih‘ s podacima iz Sudskog registra o prebivalištu predsjednika i članova uprava te nadzornih odbora izrađena je interaktivna karta lokacija na kojima žive hrvatski menadžeri. Za razliku od prošlog tjedna, kad smo predstavili globalnu kartu po državama iz kojih dolaze menadžeri, sad smo se orijentirali na lokalno. Iz iste se karte, naime, može iščitati koje su najpopularnije lokacije za život menadžera. Rezidencijalna karta posebno je indikativna u Zagrebu, gdje korespondira s cijenom ‘kvadrata‘. Najviše menadžera, naravno, živi u skupim četvrtima. Kad se zagrebačka menadžerska karta svede na 17 gradskih četvrti, najviše je glavnih menadžera u Maksimiru – 67. Na našu sreću, Zagreb još nije getoiziran grad, pa se ovisno o sklonostima bira i životno okružje. Tako u Udruženju poslovanja nekretninama pri HGK kažu da će mladi menadžeri vrlo rado živjeti na Jarunu i Maksimiru, u četvrtima i objektima okruženima svim potrebnim sadržajima, posebno za djecu, a koja omogućuju i bavljenje sportom i rekreacijom.

Ovdje možete vidjeti interaktivnu kartu.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju tjednika Lider.

20. travanj 2024 11:16