Poslovna scena

Menadžment Badela 1862 angažirao policiju

– Kada bi htio obezvrijediti kompaniju i kupiti je za kunu, radio bih točno ovo, prebacio sve na menadžment – komentirao je anonimno pismo ‘Radnici i mali dioničari društva Badel 1862 d.d.’ na konferenciji za novinare Srđan Oreb, predsjednik Uprave Badela.

Na konferenciji se okupio cijeli menadžment Badela s Srđanom Orebom, predsjednikom Uprave na čelu, te članovima sindikata, ističući kako su svi na istom brodu, u zajedničkoj borbi za opstanak onoga što nazivaju draguljem, i njegovih 560 zaposlenika. Oreb je naglasio kako smatra da netko ovakvom halabukom i pridobivanjem medijskog prostora, kod Badelovih radnika i kupaca želi izazvati nelagodu, posebno kod banaka kod kojih ponovo stječu povjerenje.

Za pismo kaže da odgovornim ne smatra predsjednika Udruge malih dioničara ‘Badel-Badelovcima’ Antu Perkovića, naglasivši kako je s njime i telefonski razgovarao, te da je upoznat da se Perković na kraju svih svojih pisama uredno potpisuje. Ne optužuje niti konkurentne tvtke, rekavši kako su uvijek vodili zdravu konkurentsku utrku, te da im ovakav iskorak ne bi bio svojstven.

– Angažirali smo policiju i podigli krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja – rekao je Oreb. Iz Badela su opovrgnuli i navode da nisu plaćali trošarine od rujna prošle godine, naglasivši da sve obveze rješavaju sukladno zakonu. Uplate prema državnom proračunu ne uključuju dokapitalizaciju provedenu 28. studenog 2011. od strane države u iznosu od oko 206 milijuna kuna i Kapitalnog fonda u iznosu od 32 milijuna kuna. Državni proračun nije, kažu, uskraćen niti za jedno potraživanje prema Društvu tim više što su zaračunate i naplaćene zakonske zatezne kamate na spomenuta dugovanja. Obveze prema državi su ili naplaćene, dokapitalizirane ili reprogramirane.

Također naglašavaju da su naklapanja o neisplaćivanju otpremnine bivšoj predsjednici Uprave Zvjezdane Blažić neosnovane, jer joj je isplaćeno 950 tisuća kuna neto, odnosno 2,1 milijun kuna bruto otpremnine, što su čuvali kao poslovnu tajnu, a što je iscurilo s anonimnim pismom.
– To je bio dio njena menadžerskog ugovora i ugovora u radu, a Badel ga je poštovao i isplatio tu otpremninu još 31. prosinca 2011. kako bi Uprava uštedila na poreznim davanjima, a na savjet svojih odvjetnika koji su procjenili da bi bilo kakav sudski spor završio u njenu korist i na još veću štetu Badela. Na taj datum su podmirene i sve ostale otpremnine prema radnicima – pojasnio je Oreb.

Oreb je naglasio da su osmislili plan nastavka restrukturiranja kompanije od koje očekuju da će donijeti značajan dobitak već u roku godinu dana od početka njegova provedbe, no da još od ožujka iz Ministarstva gospodarstva čekaju potvrdu plana. Josip Smolković, predsjednik Radničkog vijeća Badela, Drago Petek, predsjednik Sindikata Badela i i Željko Kos, predsjednik Novog sindikata, podržali su Oreba, naglasivši da su suglasni i zadovoljni s načinom poslovanja, korektnosti prema radnicima i isplaćivanjem plaća – stvarima koje su bile sporne u anonimnom pismu. Slažu se da je pismo neosnovano i netočno.

Komentari