Poslovna scena
StoryEditor

Mercator će surađivati s Agrokorom u refinanciranju duga

28. Kolovoz 2013.

Direktor Mercatora Toni Balažič izjavio je u srijedu da je cilj njegove uprave do kraja godine osigurati dugoročnu profitabilnost Mercatora i postići dogovor s bankama o refinanciranju duga, pri čemu će surađivati s koncernom Agrokor.

Govoreći na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate poslovanja Mercatora u prvoj polovici godine, Balažič je rekao da se je profitabilnost Mercatora počela popravljati, a neto dug smanjen na 990 milijuna eura.

Mercatorovi prihodi od prodaje u prvom polugodištu ove smanjeni su za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali je čisti gubitak od 15,5 milijuna eura smanjen za petinu u odnosu na lanjski, a udio Mercatora na slovenskom tržištu više ne pada.

Dobit iz poslovanja Mercatora iznosila je 11,3 milijuna eura i smanjena je zbog pada prihoda od prodaje i pada marži unatoč optimizaciji poslovanja, manjem broju zaposlenih i povlačenju s nekih tržišta, a na tržištima Slovenije i Hrvatske zabilježen je natprosječni pad prihoda od prodaje.

Na poslovanje Mercatora utjecale su zaoštrene makroekonomske prilike i pad kupovne moći na tržištima gdje je jako prisutan.

Balažič se osvrnuo i na postupke vezane na suradnju Mercatora s koncernom Agrokor koji je s vlasnicima 53 posto Mercatorovih dionica u lipnju potpisao kupoprodajni ugovor. Rekao je da su postupci dubinskog pregleda Mercatora zaključeni pa sada s Agrokorom preostaje realizirati odredbe iz kupoprodajnog ugovora. Zajednički plan poslovanja mogao bi biti sastavljen u rujnu, nakon čega bi odmah počeli razgovori o zajedničkom refinanciranju duga, a dogovor s bankama mogao bi se postići do kraja godine, ocijenio je Balažič.

Istaknuo je da je Mercator svoj neto dug na polovici godine smanjio za 18 milijuna eura pa sada iznosi 990 milijuna eura, što je prvi put nakon 2009. godine da je manji manji od milijarde eura.

19. travanj 2024 15:13