Poslovna scena
StoryEditor

Mercator H izbjegao blokadu nakon otplate kredita KBZ-u

02. Siječanj 2014.

Otplatom 10 milijuna eura kredita Kreditnoj banci Zagreb slovenski Mercator je posljednjih dana stare godine u zadnji trenutak uspio izbjeći dužu blokadu svoje tvrtke kćeri Mercator H u Hrvatskoj, piše u četvrtak mariborski dnevni list ‘Večer‘ koji pozadinu toga vidi u događajima oko realizacije kupoprodajnog ugovora većinskih vlasnika Mercatora s Agrokorom Ivice Todorića koji se očekuje do kraja siječnja.

Obavijest Kreditne banke Zagreb (KBZ), kojim se zahtijeva da se odmah plati kredit koji je dospio na naplatu 17. prosinca, u Ljubljanu je došao 24. prosinca i ‘udarilo kao grom iz vedra neba‘, navodi list, te dodaje da je zahtjev došao u neugodno vrijeme i pred praznik kad je većina banaka već bila zatvorena.

List tvrdi da je Mercator, iako u vremenskoj stisci, uspio pravodobno dobiti privolu ostalih banaka kreditora s kojima se već bio dogovorio o reprogramu svojih dospjelih dugova do kraja ožujka, te da je platio dug KBZ-u makar je zbog KBZ-a i neka druga banka mogla odstupiti od većinski već usklađenog reprograma zbog ‘neravnopravnog tretmana‘ vjerovnika i tražiti da bude odmah isplaćena.

Mercator je zbog tog slučaja imao u Hrvatskoj nekoliko dana blokirane račune, ali je odmah nakon Božića stvar riješio s bankama.

 - Samo po sebi se nameće pitanje je li neočekivana akcija KBZ-a bila povezana i s Todorićevim interesima - piše mariborski ‘Večer‘ te podsjeća da je KBZ do 2005. godine, kad je prodan njen većinski udio skupini Agram, bila u vlasništvu Agrokora.

Ivica Todorić je nedavno za Slovensku tiskovnu agenciju STA zanijekao medijska nagađanja u Sloveniji da će odustati od realizacije ugovora s većinskim vlasnicima Mercatora zbog navodnih teškoća u prikupljanju financijskih sredstava.

18. travanj 2024 19:37