04. travanj 2013.

Mercator najavio projekt ‘Okusi domaće‘

lider.media
lider.media

Mercatorov projekt ‘Okusi domaće‘ ima za cilj očuvanje autohtonih i tradicionalnih načina priprema hrane i poticanje proizvodnje lokalnih proizvođača i malih poljoprivrednika ususret ulaska Hrvatske u EU.

Projekt će se provoditi u tri faze.Tako će u prvoj fazi akcije, od 4. do 17. travnja, pažnja biti usmjerena na tradicionalne načine pripreme kruha, druga će faza, od 25. travnja do 16. svibnja, biti posvećena domaćem svježem mesu te u konačnici treća, od 23. svibnja do 13. lipnja, domaćem voću i povrću. Kampanji se pridružila i stručnjakinja za prehranu Donatella Verbanac.

Mercator će u šest regija Hrvatske ponuditi po tri vrste kruha spravljene s tradicionalnim sastojcima pojedinih regijama. Unutar dva tjedna posjetitelji će diljem Hrvatske degustirati i glasovati za kruh svoje regije. Kruh s najviše glasova u svakoj od šest regija uvrstit će se u stalnu ponudu Mercatorovih pekarskih proizvoda.

U sklopu projekta domaće voće i povrće izlagat će se na posebno opremljenim štandovima te će se posjetitelje dodatno educirati o vrijednostima sezonskog voća i povrća.

Donatella Verbanac govorila je o tabuima vezanim uz kruh i meso.- Mnogo je zabluda po pitanju zdrave prehrane, stoga je bitno ljudima pružiti točne informacije. Godine istraživanja u prehrambenoj industriji rezultirale su zanimljivim podacima. Tako primjerice novija istraživanja pokazuju kako je svinjetina, nasuprot ustaljenom mišljenju, posno meso. Kruh od cjelovitog brašna pozitivno utječe na smanjenje ‘trbušne debljine‘ - izjavila je Verbanac.