Poslovna scena
StoryEditor

Mercator u prvom kvartalu s osam milijuna eura gubitka

14. Svibanj 2013.

Slovenski trgovački lanac Mercator u prva tri mjeseca zabilježio je oko 660 milijuna eura prihoda i osam milijuna eura čistog gubitka iz poslovanja, prema neslužbenim informacijama koje je u utorak objavio poslovni list Finance.

List navodi da su rezultati lošiji od očekivanja. O rezultatima poslovanja u prvom kvartalu danas će raspravljati nadzorni odbor, a trebali bi službeno biti poznati do kraja tjedna.

Tada će se po navodima konzorcija vlasnika 53 posto dionica tvrtke, banaka i Pivovarne Laško (PL), nastaviti razgovori o mogućoj prodaji njihova udjela za što su zaprimljene dvije obvezujuće ponude.

Slovenski mediji u utorak ponavljaju neslužbenu informaciju da su ponude dali koncern Agrokor i fond MID Europa Partners, s time što je samo Agrokor istaknuo i cijenu koju nudi, a kreće se oko tržišne kotacije dionice Mercatora na Ljubljanskoj burzi krajem prošlog tjedna.

Nakon raočaravajuće informacije da su za Mercator prispjele samo dvije obvezujuće ponude, cijena Mercatorove dionice na Ljubljanskoj burzi u petak je pala na 104 eura, što je najniža cijena u zadnjih godinu dana, navodi ljubljansko Delo koje dodaje da će vjerojatno u srijedu biti poznato hoće li prodajni konzorcij pozvati Mercator i MID Europa Partners da poprave svoje ponude ili će se i deveti pokušaj prodaje Mercatora obustaviti.

Vodeći slovenski list navodi mišljenja slovenskih analitičara da niska ponuđena cijena za dionicu Mercatora "nije nikakvo iznenađenje" s obzirom na probleme te tvrtke kojoj zbog recesije pada promet jer se susreće s konkurencijom jeftinijih diskontnih lanaca, te s obzirom na visok dug bankama.

Delo se poziva na neslužbene informacije i tvrdi da bi Agrokor bio spreman preuzeti Mercatorove kredite koji iznose oko 1,1 milijardu eura, ali uz dva ključna uvjeta: da se prije kupoprodajne transakcije zaključi dogovor Mercatora s bankama-vjerovnicama o restrukturiranju duga, te da za izvedbu posla dobije odobrenje slovenskih regulatora, agencija za tržišno natjecanje i za trgovinu vrijednosnicama.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik navodi u utorak da su mogućnosti da Agrokor preuzme Mercator nenaklonjeni ili vrlo rezervirani u većini slovenskih političkih stranaka.

20. travanj 2024 10:06