Poslovna scena
StoryEditor

Metronet osmu godinu zaredom s rastom prihoda

02. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

U 2015. godini su ukupni prihodi iznosili 216,8 milijuna kuna, dok su godinu ranije isti bili na razini od 214,1 milijun kuna. Time je Metronet u 2015. godini nastavio s uspješnim trendovima u poslovanju koji, bez iznimke, traju već osmu godinu za redom

Metronet je u 2015. godini nastavio s uspješnim trendovima u poslovanju koji, bez iznimke, traju već osmu godinu za redom. Tijekom navedenog razdoblja Metronet kontinuirano ostvaruje rast prihoda od poslovnih korisnika, udjela u tržištu i operativne dobiti. U 2015. godini su ukupni prihodi iznosili 216,8 milijuna kuna, dok su godinu ranije isti bili na razini od 214,1 milijun kuna.

Viša stopa rasta zabilježena je u najvažnijem segmentu Metronetova poslovanja - prihodima od poslovnih korisnika koji su u 2015. godini dosegli 193,8 milijuna kuna za razliku od 2014. godine  kada su bili 190,5 milijuna kuna. Rastu prihoda najviše doprinosi rast prihoda od usluga za prijenosa podataka, širokopojasnog pristupa Internetu i IT usluga u oblaku.

Kao i proteklih nekoliko godina, nastavljen je rast operativne dobiti (EBITDA) koja je porasla na 88,7 milijuna u odnosu na prethodnu godinu kada je bila 87,4 milijuna kuna. Cjelokupni rast financijskih pokazatelja poslovanja u 2015. je rezultat rasta broja korisnika od 6% i udjela na fiksnom telekomunikacijskom tržištu za poslovne korisnike na razinu od 13,5%.

Tijekom protekle godine u Metronetu je porasla razina investicija u razvoj telekomunikacijske mreže i IT sustava, što je nužan preduvjet za kontinuirano širenje ponude i zadržavanje visoke razine kvalitete usluge. Vrijednost investicija je u 2015. godini bila 56,3 milijuna kuna što je povećanje od 23% u odnosu na 2014. godinu kada je iznosila 45,7 milijuna kuna. Pored stalnog ulaganja u razvoj optičke mreže i mrežnih i IT sustava proteklu godinu su obilježile značajne investicije u nove sustave za pružanje cloud usluga i investicija u novu, 2. generaciju sustava za pružanje usluga fiksne telefonije bazirane na IP tehnologiji koja omogućava višu razinu pouzdanosti i kvalitete kao i brojne nove funkcionalnosti koje su vezane uz fiksnu telefoniju.  

Unatoč povećanju vrijednosti investicija, koje je u cijelosti financirao iz vlastitog novčanog tijeka, Metronet je u 2015. godini značajno smanjio razinu zaduženosti. Dug je u 2015. smanjen za 21,3 milijuna kuna, na 273 milijuna kuna, dok je omjer dug/EBITDA na kraju godine iznosio 2,9.

Planovi za sljedeću godinu su vezani uz daljnje podizanje kvalitete usluga i jačanje poslovanja u segmentu cloud usluga, od čega Metronet očekuje značajniji doprinos rezultatima kompanije. Stvaranje najkvalitetnije konvergentne ponude fiksnih telekomunikacijskih i cloud usluga na Hrvatskom tržištu je jedan od glavnih ciljeva, a kao snažan doprinos njegovom postignuću je u 2015. godini ostvareno partnerstvo Microsoftom.

24. travanj 2024 10:17