Poslovna scena
StoryEditor

Microsoft bilježi rast prihoda, najviše od clouda - čak 250 posto

22. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Tvrtka Microsoft Hrvatska u četvrtak je u Zagrebu na Danu partnera okupila više od 150 predstavnika partnerskih tvrtki, ističući poraste u poslovanju te važnost više od tisuću partnera u Hrvatskoj za poslovanje tvrtke i digitalnu transformaciju gospodarstva i društva čime Hrvatska prati svjetske trendove.

- Za Microsoft Hrvatska protekla je fiskalna godina, koja traje od 1. srpnja prošle do 31. lipnja ove godine, bila izvrsna po svim parametrima, što bez odlične suradnje i aktivnosti partnera ne bi uspjeli, naglasio je direktor Microsofta Hrvatska i BiH Ivan Vidaković, potkrijepivši to i podacima da su prvi u Microsoftovoj regiji tzv. multicountry Europe (15 zemalja) po prodaji Officea 365, da u toj regiji imaju najboljeg telekom partnera u regiji HT, a partnerska tvrtka Span je za rješenje Emily dobila priznanje partnera godine.

Microsoft Hrvatska je u toj protekloj godini zabilježila rast prihoda od Officea za 18,6 posto, od Windowsa 11,3 posto, a od Windows servera 36,5 posto, a Vidaković ističe kako je Microsoftu najveći rast u zadnje dvije godine, od čak 250 posto, donio cloud.

To je označio i najvećim svjetskim trendom koji i hrvatskim kompanijama nudi brojne pogodnosti za veću produktivnost, brzinu, skalabilnost i manje troškove, a od tisuću njegovih partnera u Hrvatskoj gotovo 300 ih je ili 55 posto više ih je prodalo bar jednu cloud licencu.

- Cloud je budućnost i što prije to shvatite vi kao naši partneri te druge tvrtke i institucije to će biti dobro za sve. Iako to ima i svojih posljedica, poput onih da se u svijetu u IT i drugim industrijama sve više otpuštaju hardver inženjeri, budući ih korisnici više ne trebaju toliko kao prije, kao ni sav silni hardver, cloud ili IT usluge u oblaku na udaljenim serverima ipak daju dovoljno podrške i pohrane, a korisnici svojim podacima mogu pristupati s bilo kojeg uređaja i bilo gdje, istaknuo je Vidaković.

Kako je jedna od glavnih tema Dana partnera bila digitalna transformacija, Vidaković je naglasio da, unatoč svim problemima, sporosti državne i lokalne administracije, u Hrvatskoj ipak u tim smislu vidi dobru perspektivu, što zbog toga jer je to neizbježan proces koji se događa u cijelom svijetu, a što zbog mladih, pametnih, kreativnih i inovativnih ljudi kojih u Hrvatskoj ima, i čije ideje i rješenja itekako nalaze svoj put i izvan Hrvatske.

- Gotovo 90 posto predsjednika uprava iz svijeta slažu se da bez digitalnih tehnologija i transformacije njihove kompanije neće preživjeti, a digitalne tehnologije imaju rješenja i za sve društvene segmente uslijed čega se i države mijenjaju, građani žele bolje i brže usluge i to ne može nitko zaustaviti.

Vidaković i direktor Microsofta za središnju i istočnu Europu Erwin Hartenberg na skupu su istaknuli da nitko ne može više raditi ni kao prije godinu dana, a kamoli kao prije pet, deset ili više godina, jer su modeli poslovanja, prihodovanja i opstanka sasvim drugačiji i stalno se mijenjaju i nadograđuju. Hartenberg je naglasio i da se, uslijed digitalnih promjena, svijet već ‘debelo‘ nalazi u četvrtoj industrijskoj revoluciji, ali i da je u svemu najveći problem, ili, kako je rekao - ‘usko grlo‘ nedostatak mašte u organizacijama, a ne tehnologija i njena primjena.

O digitalnoj transformaciji na skupu su govorili i predstavnici nekoliko hrvatskih kompanija, koji su se složili da je u društvu i gospodarstvu potrebno ubrzati procese odlučivanja, jače poticati inovacije i jačati svijest stanovništva o prednostima koje njihovim životima donosi tehnologija. Političarima i budućoj vladi Vidaković je poručio da obvezno i pod hitno treba uvesti informatiku u obrazovanje od prvog razreda osnovne škole, kao i da brže donose odluke.

04. svibanj 2024 16:00