Poslovna scena
StoryEditor

Microsoft ukida 1.850 radnih mjesta u segmentu poslovanja pametnim telefonima

27. Svibanj 2016.

Microsoft je najavio ukidanje još 1.850 radnih mjesta u segmentu poslovanja pametnim telefonima, samo dvije godine nakon što je kupio taj dio poslovanja finske Nokije. Microsoft većinu tih otkaza planira u Finskoj, a otpisat će i 950 milijuna dolara povezanih s tim poslovanjem. Pritom nije naveo koliko ljudi radi u segmentu pametnih telefona u cijeloj grupi.

U priopćenju, objavljenom u srijedu, Microsoft je poručio da će nastaviti razvijati Windows 10 platformu i podržavati Lumia pametne telefone, no nije naznačio hoće li razvijati nove Windows mobitele.

Microsoft je kupio poslovanje mobitelima Nokije, nekad dominantnog svjetskog proizvođača tih uređaja, u 2014. godini za otprilike 7,2 milijarde dolara. No, nije uspio preokrenuti loše trendove u tom poslovanju, pa je lani otpisao 7,5 milijardi dolara imovine u vezi s tim poslovanjem i otpustio 7.800 ljudi.

Prema analitičkoj kući Gartner, tržišni udjel Windows pametnih telefona u svijetu pao je u prvom tromjesečju ove godine ispod 1 posto. Microsoft je priopćio da će u Finskoj ukinuti svih 1.350 radnih mjesta i zatvoriti istraživački i razvojni odjel u toj zemlji, dok se preostalih 500 otkaza planira u drugim zemljama. Predstavnici finskog sindikata kazali su Reutersu da nakon ovog poteza u Microsoftu praktično prestaje razvoj novih mobitela. No, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella poručio je u priopćenju kako će se tvrtka usmjeriti na razvoj mobitela u segmentima u kojima ima prednosti.

- Nastavit ćemo s inovacijama na uređajima i našim cloud uslugama na svim mobilnim platformama, poručio je Nadella.

Nokia je još 2008. godine dominirala na svjetskom tržištu mobitela s udjelom od 40 posto, no prodaja njezinih uređaja počela je padati s razvojem pametnih telefona, u čemu nije uspjela održati korak s konkurencijom. Zbog toga su u posljednjih 10 godina Nokia, a potom Microsoft ukinuli na tisuće radnih mjesta u Finskoj, a nedostatak drugih radnih mjesta jedan je od najvažnijih razloga zbog kojega danas finsko gospodarstvo stagnira.

Sama Nokia, sada usmjerena na proizvodnju telekomunikacijske mrežne opreme, najavila je prošloga tjedna ukidanje 1.000 radnih mjesta u Finskoj, što je posljedica reorganizacije nakon što je kupila francusko-američkog rivala Alcatel-Lucenta.

23. travanj 2024 11:09